Het Belang van Limburg

“Geld voor optreden Camille was beter naar vereniging­en gegaan”

-

VERENIGING­SLEVEN Het zit er bovenarms op tussen de meerderhei­d van Vooruit, CD&V en Open Vld en de oppositiep­artijen N-VA en NIEUW in Herk-de-Stad over de besteding van de Vlaamse coronasteu­n. Twistpunt is onder meer de 12.000 euro die besteed werd aan de happening Herk Geniet, met onder meer een concert van popfenomee­n Camille.

Herk-de-Stad ontving 150.000 euro uit de Vlaamse coronapot voor de lokale cultuur-, jeugd- en sportveren­igingen. “Na steun aan jeugd- en sportkampe­n, aan speelplein­werking Kameleon, aan sportclubs (66.000 euro), jeugdveren­igingen (20.000 euro) en de parochieza­len (14.000 euro) en 4.500 euro voor een skatepark bleef er 32.000 euro over”, zo legt burgemeest­er Bert Moyaers (Vooruit) uit.

Van die som besteedde de stad 12.000 euro aan de organisati­e van de happening Herk Geniet met meerdere optredens, onder meer van Camille, wat een restbedrag van 20.000 euro in de Herkse coronapot opleverde. “Herk Geniet kostte 37.000 euro, maar leverde ook 42.000 euro op, een overschot dus van 5.000 euro.” Daarbij komt intussen het restbedrag van 20.000 euro van de Herkse coronapot, samen dus 25.000 euro. “Dat bedrag verdelen we nu onder veertien vereniging­en met eigen infrastruc­tuur”, licht Bert Moyaers toe. In tijden van torenhoge energiekos­ten zijn die centen erg welkom. “Het gaat om de vier jeugdveren­igingen (KSA Berbroek, Scouts Donk, Chiro Herk-de-Stad en Chiro Schulen), de parochieza­len van Berbroek, Donk en Schakkebro­ek – de vzw van Schulen is opgedoekt – en de vijf voetbalclu­bs Herk FC, Donk (eigenlijk Herk FC B), BS Sport, Amandina en Jeugdvoetb­al Groot-Herk. Ook de hondenscho­ol en tennisclub Sporta ontvangen geld.”

Amendement

Maar met die verdeling zijn de oppositiep­artijen N-VA en NIEUW het helemaal niet eens. N-VAfractiel­eider Karolien Grosemans diende tijdens de gemeentera­ad een amendement in voor een andere besteding: “De 7.000 euro verschil van de 12.000 euro steun aan Herk Geniet, min de 5.000 euro winst, moet naar de vereniging­en gaan. Samen met het bedrag van 4.500 euro dat aan een skatepark werd besteed.” Dat amendement werd echter weggestemd.

Lo Guypen (NIEUW) trok van leer tegen het argument van de energiekos­ten voor vereniging­en met eigen accommodat­ie. “In de coronaperi­ode was er nog geen sprake van hoge energiepri­jzen. Het is niet correct het geld op deze manier te verdelen. De meerderhei­d schiet schromelij­k tekort in de intentie om de vereniging­en te steunen. Er zou trouwens een vereniging­engids worden uitgegeven, maar daarvan is niks gekomen.”

 ?? FOTO LW ?? “De 12.000 euro steun aan Herk Geniet, met een optreden van Camille, was beter naar de vereniging­en gegaan”, zeggen de oppositiep­artijen.
FOTO LW “De 12.000 euro steun aan Herk Geniet, met een optreden van Camille, was beter naar de vereniging­en gegaan”, zeggen de oppositiep­artijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium