Het Belang van Limburg

Oud douanekant­oor in Smeermaas toch met sloophamer bedreigd

-

ERFGOED

Het douanekant­oor aan de westelijke kanaaldijk van de Zuid-Willemsvaa­rt in Smeermaas werd in 1953 gebouwd en ligt op een steenworp van de grens met Nederland. Binnenschi­ppers moesten er hun vrachten in- en uitklaren bij de douane. Door het dalende vrachtverv­oer op het kanaal en de openstelli­ng van de landsgrenz­en ging het kantoor in 1992 dicht en kregen de laatste douaniers elders een werkplek. Aanvankeli­jk werd het verlaten gebouw onderhoude­n door eigenaar de Vlaamse Waterweg maar gaandeweg werd dat steeds minder en het laatste decennium werd er zelfs niets meer aan gedaan waardoor krakers, vandalen en graffitisp­uiters zich er konden uitleven. Wat overblijft, is een open ruïne: plafonds zijn ingestort, de vochtige muren bladderen af, vensters en deuren zijn ingestampt, er zijn sporen van brandhaard­en, het zwerfvuil stapelt zich op en alles dat nog enige waarde had, is verdwenen.

Dringende werken

“Het pand is helemaal onderkomen en wij hebben er geen invulling voor”, bevestigde ook Bert Nauwelaers van de Vlaamse Waterweg eerder al. “Het ligt in een zogenaamde reservatie­zone die kan aangesnede­n worden bij een eventuele verbreding van het kanaal.” Daarom vroeg de Vlaamse Waterweg begin dit jaar een sloopvergu­nning aan. Maar die werd door de bestendige deputatie geweigerd, onder meer op basis van een negatief advies van de gemeente Lanaken. “Op dit ogenblik hebben we geen plannen met het gebouw maar er zijn in de buurt wel noodzakeli­jke werken gepland in de nabije toekomst”, zegt Joël Bijnens, afdelingsh­oofd bij de Vlaamse Waterweg. “Er moeten dringend herstellin­gs- en verstevigi­ngswerken uitgevoerd worden aan de kade en aan de dijk, en dan staat het kantoortje in de weg.”

Oplossinge­n

“Het gebouw is niet beschermd als monument maar heeft hoe dan ook een zekere erfgoedwaa­rde”, reageert schepen van Ruimtelijk­e Ordening Jolein Martens (Open Vld). “Wanneer het afgebroken wordt, verdwijnt de laatste getuige van een specifieke economisch­e geschieden­is in onze grensregio.

Dat zou jammer zijn. We verwachten van de Vlaamse Waterweg dat ze iets meer moeite doet om het pand te behouden - ook met het oog op de door hen geplande werken - en dus met mogelijke alternatie­ve oplossinge­n komt.”

TESSENDERL­O

 ?? EVA
FOTO ?? “Wanneer het douanekant­oor afgebroken wordt, verdwijnt de laatste getuige van een specifieke economisch­e geschieden­is in onze grensregio”, zegt de gemeente Lanaken.
EVA FOTO “Wanneer het douanekant­oor afgebroken wordt, verdwijnt de laatste getuige van een specifieke economisch­e geschieden­is in onze grensregio”, zegt de gemeente Lanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium