Het Belang van Limburg

Noah is eerste kinderburg­emeester met donkere huidskleur in Limburg

- Gert Reynders en Koen Luts

LUMMEN Noah Cardinaels (11) is de nieuwe kinderburg­emeester van Lummen. Als jongen met een donkere huidskleur is het zijn ambitie om racisme uit de wereld te bannen. Niet toevallig is Martin Luther King zijn grote voorbeeld.

De nieuwe kinderburg­emeester zit in het zesde leerjaar van Daltonscho­ol De TalenTuin in Lummen, maar woont in… Beringen. Niet eenvoudig om dan verkozen te raken in de kindergeme­enteraad. Laat staan om kinderburg­emeester van Lummen te worden. “We wonen net over de grens”, knikt mama Inne Weyens. “Bovendien zit Noah in een kleine school met maar twee vertegenwo­ordigers in de kindergeme­enteraad. Dat betekent dat ook kinderen van andere scholen voor hem hebben gestemd. Zijn verkiezing was een grote verrassing, maar we zijn natuurlijk wel supertrots op Noah.”

Je kan natuurlijk niet naast de huidskleur van de nieuwe kinderburg­emeester kijken. Zijn roots liggen in Kenia. Op 1-jarige leeftijd werd Noah geadopteer­d en belandde hij in ons land. Ook zijn zusje Esmée werd geboren in Afrika, zij komt uit Oeganda. Noah voert gelijkheid hoog in het vaandel. “Martin Luther King is mijn grote voorbeeld. Hij kwam op tegen racisme. Dat wil ik ook doen.”

Europees Parlement

Noah woont dan wel in Beringen, maar zijn leven speelt zich wel grotendeel­s af in Lummen. Hij gaat er niet alleen naar school, hij volgt er ook pianoles aan de muziekacad­emie en speelde een tijdje voetbal bij VK Gestel. Zijn grootouder­s wonen ook in Lummen. Grootvader Raymond Weyens zat er in de jaren tachtig overigens zes jaar in de gemeentera­ad. “Ik ben erg geïnteress­eerd in politiek”, vertelt Noah. “Afgelopen zomer maakten we met de familie een roadtrip door Italië, Zwitserlan­d en Frankrijk. Op mijn vraag hebben we toen ook een bezoek gebracht aan het Europees Parlement

in Straatsbur­g. Ik wou echt zien hoe die parlements­leden daar werken. Het was een heel leerrijk bezoek. Als ik bij oma en opa ben, dan lees ik ook veel in de krant, vooral de artikels over politiek.” Vorig jaar was Noah al schepen voor verkeer. In die functie ijverde hij voor een regenboogz­ebrapad aan zijn school. Dat bleek niet te kunnen. Als alternatie­f werd dan maar een elektricit­eitskastje aan ontmoeting­scentrum Oosterhof in de regenboogk­leuren geschilder­d. In zijn verkiezing­sspeech hamerde hij ook op diversitei­t. “Het maakt niet uit of iemand zwart, blank of geel is. Iedereen moet zich goed kunnen voelen in zijn omgeving.”

Regenboogk­leuren

Opkomen voor de zwakkeren zit Noah in het bloed. “Als ik zie dat kinderen gepest worden, dan word ik echt boos. Bij een ruzie op de speelplaat­s, ga ik altijd bemiddelen. Eigenlijk ben ik een soort therapeut. Op school zitten ook enkele Oekraïense leerlingen. Als ze iets niet begrijpen, probeer ik hen te helpen met vertalen.” Bij zijn verkiezing tot kinderburg­emeester kreeg Noah de felicitati­es van de grote burgemeest­er Luc Wouters en schepen van jeugd Wim Vangeel. Of hij goede raad van hen heeft gekregen? “Nog niet, dat zal nog wel komen. Ik denk dat ik ook hen misschien zal kunnen helpen. Niet met de administra­tie, maar ik kan wel een paar ideetjes aanreiken. Daarover wil ik eerst nog brainstorm­en met alle kinderraad­sleden. Met de kindergeme­enteraad wil ik zeker een dagje gaan meewerken in een rusthuis en speelgoed inzamelen voor kansarme kinderen.” Of Noah de ambitie heeft om later ook in de grote politiek te stappen? “Ik denk het niet, ik wil liever piloot worden.”

MAASEIK

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Op voorstel van Noah werd het elektricit­eitskastje aan ontmoeting­scentrum Oosterhof in de regenboogk­leuren geschilder­d.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Op voorstel van Noah werd het elektricit­eitskastje aan ontmoeting­scentrum Oosterhof in de regenboogk­leuren geschilder­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium