Het Belang van Limburg

Uitdoving wakkert interesse in prepensioe­n politie aan

De lokale besturen zijn boos over het uitdoven van een federale bijdrage aan een soort van “prepensioe­n” voor politie. Dat betekent namelijk extra kosten.

- Liliana Casagrande

Momenteel kunnen politiemen­sen vanaf hun 58ste – vier jaar voor hun vervroegd pensioen – al stoppen met werken. Een regeling die Jan Jambon

(N-VA) als minister van Binnenland­se Zaken in 2015 heeft uitgewerkt omdat het Grondwette­lijk Hof het gunstregim­e voor politiemen­sen in 2014 had vernietigd.

De lokale besturen kregen voor die uitgaven een compensati­e van de federale overheid. Maar die wil daar nu van af, zo blijkt uit notificati­es van de laatste begrotings­onderhande­lingen. “De officiële beslissing van de federale regering om haar bijdrage af te schaffen, hebben we nog niet gezien”, zegt Wim Dries, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en cd&v-burgemeest­er van Genk. “Maar we weten wel dat er geen geld meer is voorzien na oktober 2023.” De aankondigi­ng van de afschaffin­g heeft trouwens al een pervers effect. “We merken een versnellin­g in de aanvragen.” Dat betekent dat er dus meer interesse is van politiemen­sen om vanaf hun 58ste te stoppen met werken en dat de gemeenten dus nog dieper in hun buidel moeten tasten. Zeker omdat ze twee keer betalen: voor zowel de gepensione­erde politiemen­sen als voor hun vervangers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium