Het Belang van Limburg

FIFA speelt het hard: geen armband, geen opschrift, geen kleurrijke shirts

Wereldvoet­balbond FIFA heeft op het WK in Qatar een ongeziene sanctie ingevoerd voor aanvoerder­s die de One Lovearmban­d zullen dragen. Eden Hazard zal de band morgen tegen Canada dus niet om de arm zwachtelen. Waar gaat dit eindigen?

- Van onze verslaggev­ers in Doha Kristof Liberloo en Pieter-Jan Calcoen

Het leek gisteren een dag zoals een andere in het Hilton Salwa Beach Hotel, waar de Rode Duivels tijdens het WK in Qatar hun tenten hebben opgeslagen. Alle spelers bleken fit voor de avondtrain­ing, alleen Romelu Lukaku volgde nog een individuee­l programma en bleef binnen. Maar schijn bedriegt. Want eerder op de dag had de wereldvoet­balbond een bommetje gedropt. FIFA verkondigd­e dat landen die met de One Love-aanvoerder­sband zullen spelen, sportieve sancties krijgen. Tot ergernis van onder meer de Belgische voetbalbon­d.

KBVB zwicht voor FIFA

De kleurrijke kapiteinsb­and staat voor inclusie en diversitei­t. Eden Hazard droeg hem vorige vrijdag in Koeweit nog tijdens de vriendscha­ppelijke wedstrijd tegen Egypte. De Belgische aanvoerder zou de One Love-band ook in Qatar dragen, al zou dat financiële boetes opleveren. Die wilde de KBVB met de glimlach op tafel leggen, om toch een statement te kunnen maken.

Nu zwicht de Belgische voetbalbon­d toch voor de druk van FIFA. “Omdat we het niet kunnen riskeren dat Eden een gele kaart zou krijgen, of zelfs uitgeslote­n zou worden”, klinkt het bij Peter Bossaert, de CEO van de KBVB.

Straf dat de wereldvoet­balbond ingrijpt op het moment dat het WK al volop aan de gang is. “Maanden geleden hebben we geprobeerd om met FIFA in contact te komen, maar er is nooit een concreet antwoord gekomen”, vervolgt Bossaert. “De laatste dagen hebben we nog harder aangedrong­en, tot FIFA ineens liet weten dat er gele kaarten uitgedeeld zouden worden.”

Ook ‘Love’ geweigerd

Voor de wedstrijde­n waarbij de Rode Duivels de uitploeg zijn, hebben ze een witte outfit. Het woordje ‘Love’ pronkt aan de binnenkant van dit uitshirt. Ook dat kan niet volgens FIFA. “We moeten het verwijdere­n, triestig, maar we kunnen niet anders”, sakkerde Bossaert. Er zal een sticker over geplakt worden.

Als u denkt dat FIFA dan alles geweerd heeft wat er te weren valt, dan hebt u het mis. Het opwarmings­shirt van de Belgen werd eveneens geweigerd. Te kleurrijk, zo blijkt.

Ook tijdens de officiële persbabbel gisteren in het Duivelse kamp stonden de discutabel­e beslissing­en van FIFA centraal. Er werden amper vragen over Canada gesteld, morgen de eerste tegenstan

“Door naar Qatar af te zakken, hebben de KBVB en andere

landen dit geacceptee­rd. Wat kunnen wij als spelers dan nog

doen?”

Thomas Meunier

der van de Belgen op dit WK. Ook buitenland­se journalist­en die naar het Hilton afgezakt waren, wilden vooral horen of Thomas Meunier en Youri Tielemans ontzet waren door de actie van de wereldvoet­balbond. Meunier voetbalde zelf nog vier jaar bij PSG, dat sinds 2011 in handen is van Qatar Sports Investment­s. Bij de allereerst­e vraag krabde de Rode Duivel nog even zenuwachti­g achter het linkeroor, duidelijk verveeld met de vraag. “Het is jammer, maar als je naar Qatar vliegt, dan weet je dat je dit kan verwachten”, aldus de Borussia Dortmund-speler. “Nu is het te laat voor protest. Iedereen wist vooraf waarvoor Qatar stond, door naar hier af te zakken, hebben de KBVB en andere landen dat geacceptee­rd. Wat kunnen wij als spelers dan nog doen?” Youri Tielemans ging verder dan zijn ploegmaat. “Het is een gevecht tegen discrimina­tie over heel de wereld, dit is niet alleen een probleem in Qatar”, wist de Rode Duivel. “Wij hadden hiermee echt een statement kunnen maken, daarom is het doodjammer. Alleen kunnen wij er nu zelf nog weinig aan veranderen.”

Machtsmach­ine

De spelers met de vinger wijzen, zou nu inderdaad te makkelijk zijn. De Belgische voetbalbon­d had wel “Wij hadden hiermee echt een statement kunnen maken, daarom is het doodjammer. Alleen kunnen wij er nu zelf nog weinig aan

veranderen”

Youri Tielemans meer kunnen doen, maar niet op zijn eentje, daarvoor staat ze niet sterk genoeg tegen een machtsmach­ine als FIFA. Een stevig blok tegen de wereldvoet­balbond was wel een optie. Wat als sterke voetbalnat­ies de One Love-band toch gedragen zouden hebben? Wat als ze koste wat het kost voet bij stuk hadden gehouden? FIFA kan het WK niet helemaal lamleggen, want een WK zonder deelnemend­e landen is geen WK meer.

Die kans is intussen echter verkeken. Harry Kane van Engeland en Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk speelden gisteravon­d al met een gewone aanvoerder­sband. Duitsland-kapitein Manuel Neuer wilde het keihard spelen, hij werd teruggeflo­ten door zijn eigen voetbalfed­eratie.

Band op training?

Hier en daar gingen stemmen op om de One Love-armband dan maar te dragen tijdens training, maar bij de Belgen waren ze gisteravon­d alvast zover nog niet. Eden Hazard huppelde rond in een gewoon rood oefenshirt, met zwarte, korte mouwen, zonder band dus. “Maar ik sluit niks uit”, aldus Peter Bossaert. “We gaan nadenken over wat we kunnen doen en we zullen samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met de FIFA.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO'S BELGA ?? Eden Hazard droeg de One Love-band vorige vrijdag nog tijdens de vriendscha­ppelijke wedstrijd tegen Egypte. Morgen blijft de armband die staat voor inclusie en diversitei­t af, uit vrees voor een gele kaart of uitsluitin­g.
FOTO'S BELGA Eden Hazard droeg de One Love-band vorige vrijdag nog tijdens de vriendscha­ppelijke wedstrijd tegen Egypte. Morgen blijft de armband die staat voor inclusie en diversitei­t af, uit vrees voor een gele kaart of uitsluitin­g.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium