Het Belang van Limburg

Carl Nijssens stuurt partijkaar­t terug naar cd&v

- Mark van Luyk

POLITIEK

SINT-TRUIDEN

De plaatselij­ke cd&v vergadert vandaag over een overweging tot schorsing van een lid. Carl Nijssens wacht die vergaderin­g niet af. “Ik wil iedereen de moeite besparen lange en dure procedures te voeren en lever mijn lidkaart van cd&v per direct in. Ik stel vast dat de waarden waarvoor ik in de politiek ben gestapt niet meer rijmen met de waarden die de lokale partij vandaag uitdraagt.” Volgens Nijssens is de breuk met zijn partij er gekomen na het vaccinatie­schandaal rond Veerle Heeren. “We zaten als partij rond de tafel en er kwam heel veel begrip voor de toenmalige burgemeest­er. Toen het mijn beurt was, zei ik dat ik zoiets niet kon aanvaarden en dat het ook helemaal niet strookte met de waarden van onze partij. Daarna wilden ze dat ik ontslag zou nemen uit de fractie, maar dat weigerde ik. Ik kreeg daarna geen uitnodigin­gen meer voor vergaderin­gen. Er waren ook vergaderin­gen van Limburg.net die van de partijtop niet mochten plaatsvind­en als ik aanwezig was. Ik kreeg geregeld telefoon of ik alsjeblief­t wilde wegblijven. Een tijdje geleden heeft Veerle Heeren nog gevraagd om van stoeltje te wisselen in de gemeentera­ad, omdat ze niet meer langs me wilde zitten. Dat is allemaal zo vermoeiend en kinderacht­ig. Ik ben er door die pesterijen bijna mentaal en fysiek onderdoor gegaan. Ik kon ’s nachts niet meer slapen. Mijn vrienden en familie hebben me aangeraden om ermee te stoppen.”

Volgens Nijssens heeft zijn partij ook een dossier samengeste­ld om hem te beschadige­n. “Andere politieke partijen kregen een anonieme enveloppe op de stoep met informatie over de Monumenten­run die ik zeven jaar geleden als schepen van Sport heb opgericht. We hebben een vzw gesticht voor de praktische uitwerking. Die vzw stelde een bedrijf aan voor de organisati­e en dat bedrijf heeft mijn firma ingehuurd voor de communicat­ie, maar die samenwerki­ng bestond al veel langer. Daar is juridisch ook niets mis mee, maar men heeft geprobeerd om er mij politiek mee te beschadige­n.”

Negen platte banden

“Ik zeg niet dat er een verband is ik kan het ook niet bewijzen maar net in die moeilijke periode zijn mijn banden negen keer plat gezet. Er werden schroeven en spijkers ingedraaid. Op een gegeven moment heb ik een klapband gekregen. Ik heb me gelukkig veilig aan de kant kunnen zetten. De pechverhel­per haalde drie spijkers uit mijn band. Ik vertelde hem dat dit niet de eerste keer was en vroeg hem om ook de andere band te controlere­n. Daar haalde hij er nog vier uit. “Als die allebei tegelijk geklapt waren dan was je overkop gegaan”, zei hij. Toen pas heb ik een klacht ingediend bij de politie. Iets later is het gestopt. Daarnaast is mijn gevel beklad en kregen familie en vrienden het plots opvallend hard te verduren.” Nijssens zegt de politiek nog niet vaarwel. “Het is mijn passie. Ik ben al van mijn zeventiend­e lid van cd&v. Ik doe dit omdat ik het belangrijk vind voor de maatschapp­ij. Het grote probleem is dat bij sommige lokale partijen de voeling met de basis volledig weg is en dat je hun waarden niet meer terugvindt in hun beleidsdad­en. Macht primeert op inhoud. Maar ik geloof nog steeds in de kracht van de politiek om dingen te veranderen. Ik lever dus mijn lidkaart in, maar mijn engagement blijft. Ik blijf mijn mandaat onafhankel­ijk en positief uitoefenen. Wat er daarna komt, zien we nog wel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium