Het Belang van Limburg

Bilzense crèche geschorst, maar ouders blijven zaakvoerst­er steunen

- Olivier Simons/Johnny Geurts

CRÈCHE BILZEN

Het kinderdagv­erblijf met 24 plaatsen is nog maar sinds 7 februari van dit jaar open. In augustus kwam een klacht binnen bij het Agentschap Opgroeien, waarna een onaangekon­digde inspectie volgde. “Daaruit bleek onder meer dat er te veel kinderen werden opgevangen en er te weinig veilige slaapomgev­ing was”, zegt Nele Wouters van het Agentschap Opgroeien.

“In oktober kwam er opnieuw een vage melding binnen, die op 14 november verder verduideli­jkt werd. Er was sprake van geforceerd voeden. Dat nemen wij zeer ernstig. In combinatie met de tekorten die eerder waren vastgestel­d, werd beslist om de crèche voorlopig drie maanden te sluiten. Alle elementen worden nu verder onderzocht. Het is wel onze ambitie om sneller uitsluitse­l te geven en te beslissen of en onder welke voorwaarde­n de opvang weer mag opengaan.” Het Agentschap Opgroeien kan niet kwijt wie de klacht over geforceerd voeden indiende. Maar volgens onze informatie gaat het om een stagiair.

Schok

Zaakvoerst­er Marijke Lambrechts ontkent ten stelligste dat er kinderen geforceerd worden gevoed bij Het Warme Nestje. “Uiteraard doen we dat niet”, zegt ze. “Het was een grote schok voor mij om te horen dat we geschorst werden. Ik voelde me verschrikk­elijk omdat de klacht zo ernstig was en absoluut niet klopte. Maar de ouders hebben mij meteen ondersteun­d en geholpen. Dat gaf me weer hoop.”

“Morgen (vandaag, nvdr.) gaan ik en de drie kinderbege­leiders ons verhaal doen bij het Agentschap Opgroeien. Want zij kennen nu maar één kant. Ik vind het dan ook jammer dat ze niet zelf zijn komen kijken. En dat ze omwille van de hoge druk geen risico willen nemen en ons op basis van die ene doorslagge­vende klacht geschorst hebben.”

Volle steun

Heel wat ouders die hun kinderen naar Het Warm Nestje sturen, reageren verbaasd en nemen het inderdaad op voor Marijke. “Mijn dochtertje (1,5) heeft eerst vier maanden bij een onthaaloud­er gezeten, en daar was ze echt ongelukkig”, zegt Digna Grootaers. “Dat veranderde meteen toen we haar in mei naar Het Warm Nestje brachten. Het was de eerste keer dat ze niet moest wenen toen ik haar afzette. En toen ik haar kwam ophalen, was ze volop aan het spelen. Ze is nu veel gelukkiger. Ze geeft een knuffel aan de begeleidst­er als we aankomen en wil dan zo snel gaan spelen, dat ze zelfs vergeet om afscheid te nemen.”

Ook Digna gelooft de klacht over het geforceerd voeden niet. “Ik krijg elke dag een verslag, waarin onder meer staat of mijn dochtertje gegeten heeft of niet. En soms heeft ze geen zin en eet ze gewoon niks. Ze communicer­en daar altijd heel transparan­t over.” Digna hoopt dan ook dat de crèche zo snel mogelijk weer open kan. “Voorlopig hebben we nog geen alternatie­ve opvang. En zelfs als we die vinden, heb ik schrik dat ze opnieuw ongelukkig zal worden. Ik steun Het Warm Nestje dan ook voor 100 procent. Als ze morgen weer open zouden gaan, zou ik mijn dochter er meteen weer naartoe sturen.”

Extra begeleider

Vader Tom Van Severen denkt er hetzelfde over. “Onze dochter Laure (15 maanden) gaat al sinds de opening in februari naar Het Warme Nestje. En we kunnen er niks slechts over zeggen. Laure lacht altijd als ze aankomt. Ik ben haar ’s middags eens gaan ophalen toen ze ziek was, en zag toen hoe de andere kindjes eten kregen. Dat was allemaal in orde. En na de inspectie in de zomer, toen bleek dat er te veel kindjes waren, heeft Marijke meteen voor een extra begeleider gezorgd. Dat is nu beter.”

“Er zijn inderdaad crèches waar het misgaat, maar dit is er niet een van. We hopen dat ze zo snel mogelijk weer opengaan. Tot die tijd is het nog even puzzelen thuis. Deze week zit Laure nog bij mijn ouders en schoonoude­rs, maar vanaf volgende week hebben we geen oplossing. Daarom hebben we het lokaal loket gemaild.”

17 kinderen

“Tot nu toe is het lokaal loket door 17 ouderparen gecontacte­erd”, zegt Griet Mebis (Beter Bilzen), schepen van Kinderopva­ng. “Zij zijn nu volop op zoek naar onthaaloud­ers met een plaatsje vrij in Bilzen, maar ook Tongeren, Lanaken en Diepenbeek. Daarna moet Opgroeien echter nog toestemmin­g geven, waarvoor ze drie dagen de tijd hebben. De kans is dus klein dat er deze week zekerheid komt. En hoe dan ook wordt het niet evident om voor alle 17 kindjes iemand te vinden. Ik hoop dat de ouders snel geholpen kunnen worden.”

 ?? GEURTS
FOTO JOHNNY ?? Zaakvoerst­er Marijke Lambrechts ontkent dat er in Het Warm Nestje sprake is van geforceerd voeden. “Het voelde verschrikk­elijk omdat de klacht zo ernstig en onwaar was.”
GEURTS FOTO JOHNNY Zaakvoerst­er Marijke Lambrechts ontkent dat er in Het Warm Nestje sprake is van geforceerd voeden. “Het voelde verschrikk­elijk omdat de klacht zo ernstig en onwaar was.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium