Het Belang van Limburg

Europees drugsagent­schap bezorgd over piekgebrui­k lachgas

Vormt een risico op brandwonde­n, vergiftigi­ngen en schade aan het zenuwstels­el.

- Roel Damiaans

DRUGS HASSELT

De toename van het aanbod en het recreatief gebruik van lachgas staat centraal in een nieuw rapport van het Europees Waarneming­scentrum voor Drugs en Drugsversl­aving (EWDD). Het fenomeen baart drugsbestr­ijders steeds meer zorgen. “De groeiende popularite­it van lachgas kan tot op zekere hoogte worden verklaard door de gemakkelij­ke beschikbaa­rheid, lage prijs, kortstondi­ge effecten en de algemene perceptie door gebruikers als een relatief veilige drug”, stelt het rapport.

Bevriezen

Nederland plaatst vanaf 1 januari 2023 lachgas op de lijst van verboden drugs, het bezit en het gebruik voor recreatiev­e doeleinden zijn dan niet meer toegelaten. Ook in België gaan stemmen op om lachgas te verbieden. Toch maakt het rapport hier opmerkinge­n over. Een verbod in Engeland heeft alvast niet tot een dalend gebruik geleid en kan ertoe leiden dat criminele organisati­es de handel in lachgas overnemen. Het probleem is dat lachgas verschille­nde legale toepassing­en kent, bijvoorbee­ld als additief in de voedingsin­dustrie of als verdovings­middel in de geneeskund­e. Daarnaast is het gas ook meer dan 200 jaar gekend voor zijn psychoacti­eve effecten. De gebruiker ervaart bij het inhaleren via een ballon gevoelens van euforie en ontspannin­g. De ballon is cruciaal in het gebruik. Wie het ijskoude lachgas rechtstree­ks uit de cilinder of een slagroomsp­uit zou inademen, riskeert lippen, neus, stembanden en longen te bevriezen.

Vooral de patronen van 8 gram, in de horeca gebruikt om slagroom te maken, hebben het imago van lachgas als partydrug versterkt. De inhoud van zo’n capsule is ook de inhoud van één ballon. Op sommige fuiven en evenemente­n konden feestvierd­ers ballonnen gevuld met lachgas kopen. De kleine patronen zijn goedkoop en gemakkelij­k te vinden bij supermarkt­en of online leverancie­rs. Al mogen ze sinds vorig jaar in ons land niet meer aan minderjari­gen verkocht worden. In Denemarken geldt een verbod om de gaspatrone­n nog te verkopen via krantenkio­sken.

Het aantal vergiftigi­ngen is evenredig gestegen met het aantal gebruikers van lachgas, dat blijkt uit cijfers van antigifcen­tra. In Denemarken stegen de gevallen van 16 in 2015 tot 73 in 2021. In Frankrijk werden 134 gevallen gemeld in 2020 en in Nederland vertienvou­digde het zelfs: van 13 in 2015 tot 144 in 2020. Deze vergiftigi­ngen zijn meestal gelinkt aan zwaarder of frequenter gebruik. “In ons land zien we dezelfde groeiende cijfers”, zegt adjunct-directeur Dominique Vandijck van het Antigifcen­trum. “Er is een toxisch risico, zeker wanneer je het gebruikt in combinatie met alcohol of andere drugs, dan kan het versterken­d werken.”

Vitamine

Veel van de gevallen die vanaf 2017 bij antigifcen­tra zijn gemeld, betreffen schade aan het zenuwstels­el als gevolg van de onomkeerba­re inactivati­e van vitamine B12 in het lichaam. Die vitamine is cruciaal voor een goede werking van het zenuwstels­el. Daarnaast is in Europa het aantal incidenten gestegen waarbij de bestuurder onder invloed was van lachgas of waarbij ballonnen werden gevuld in de rijdende auto. In Nederland is er op dat vlak een forse toename: tussen 2019 en 2020 steeg het aantal incidenten met 80 procent, van 2.652 tot 4.860.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Lachgas wordt door gebruikers geïnhaleer­d via een ballon.
FOTO BELGAIMAGE Lachgas wordt door gebruikers geïnhaleer­d via een ballon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium