Het Belang van Limburg

Twee hiv-diagnoses per dag in België

- Nina Bernaerts

GEZONDHEID HASSELT Elke dag krijgen in ons land twee mensen te horen dat ze hiv-positief zijn. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano. Het aantal diagnoses stijgt daarmee opnieuw lichtjes. “Maar de algemene trend blijft dalend.”

In ons land kregen 781 mensen in 2021 te horen dat ze hiv-positief zijn. Een stijging van 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. “Maar daarbij moeten we de kanttekeni­ng maken dat er in 2020 door corona een stevige daling was”, zegt Jessika Deblonde, onderzoeks­ter bij Sciensano. “De coronapand­emie zorgde voor minder seksuele contacten en dus voor minder kansen op overdracht. Dat effect is voorbij.” Het aantal acute infecties, dat zijn infecties die vier tot zes weken na het oplopen worden vastgestel­d, staat weer op hetzelfde niveau als 2019. 48 procent van de infecties gebeurde na homoseksue­le contacten. De stijging van het aantal nieuwe hiv-diagnoses werd vooral waargenome­n bij homoseksue­len met de Belgische nationalit­eit. Bij heteroseks­uelen was een stabilisat­ie te merken ten opzichte van 2020. Bij niet-Belgen en vrouwen was er een daling.

Tegelijk gaat het aantal mensen dat een preventiev­e hiv-behandelin­g (Prep) ondergaat omhoog. Op dit moment volgen 5.277 personen zo’n behandelin­g, dat is meer dan dubbel zoveel dan in 2018. Wie zo’n behandelin­g correct volgt, loopt geen risico meer om het virus op te lopen. Volgens Sciensano moet nog meer ingezet worden op het gebruik van Prep. “We moeten niet alleen vooruitgan­g boeken op het vlak van vroegtijdi­ge diagnoses maar ook op het gebruik van het volledige gamma van preventies­trategieën, waaronder Prep, door personen met een risico op hiv”, zegt Deblonde. “We moeten bekijken welke drempels we daar nog kunnen weghalen om het gebruik nog breder te verspreide­n.”

Dat zegt ook Sensoa, het Vlaams expertisec­entrum voor seksuele gezondheid. Daar zijn ze bezorgd dat de daling in het aantal hiv-diagnoses niet snel genoeg gaat. Ze willen ook het gebruik van Prep zien toenemen en gaan daar communicat­ie over uitwerken en verspreide­n.

 ?? FOTO REPORTERS / SPL ?? In ons land kregen 781 mensen in 2021 te horen dat ze hiv-positief zijn.
FOTO REPORTERS / SPL In ons land kregen 781 mensen in 2021 te horen dat ze hiv-positief zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium