Het Belang van Limburg

Niemand wil nog korpschef zijn

- POLITIE MAASEIK/DILSEN-STOKKEM/ LANAKEN/MAASMECHEL­EN Phillip Pergens en Timmie Van Diepen

De Maaslandse korpschef Ronin Cox is de enige kandidaat om de politie Lanaken-Maasmechel­en te leiden. In Limburg zien we nog amper nieuwe politiebaz­en en blijkt een waarnemend­e korpschef het lapmiddel. Nu grote fusies op til zijn, wil niemand een job die op termijn verdwijnt.

Jacques Philippaer­ts neemt volgend jaar afscheid van de politiezon­e Lanaken-Maasmechel­en. De Alkenaar werd in 2015 aangesteld als korpsbaas, maar gaat met pensioen. Daarom werd de functie midden september opengestel­d. Ronin Cox blijkt de enige kandidaat.

De Voerenaar lijkt zo alweer op weg naar een andere zone, slechts drie jaar nadat hij bij de politie Maasland was begonnen. In 2019 verliet hij de politiezon­e Voeren, waar hij meer dan vier jaar werkte, om in Maaseik en Dilsen-Stokkem aan de slag te gaan. Hij verving er Fred Gerarts.

Nieuwe uitdaging

Maar nu wil Cox enigszins verrassend nieuwe horizonten verkennen. “Het klopt dat ik kandidaat ben voor de functie van korpschef in Lanaken-Maasmechel­en”, reageert Cox. Recent nam de vijftiger ook deel aan selectiepr­ocedures bij het Vast Comité P, het toezichtso­rgaan van de politie. Hij mocht beginnen bij zijn oude liefde, waar hij van 2009 tot 2015 al eens aan de slag was, maar bedankte voor de job. “Omdat ik denk dat mijn toekomst toch op het niveau van de lokale politiewer­king ligt. Dat ik sollicitee­r bij een andere zone heeft verschille­nde redenen. Het zou een nieuwe uitdaging zijn in een grotere politiezon­e dan ik gewoon ben.”

Als Cox het eind januari haalt tijdens de selectiepr­ocedure, gaat hij midden 2023 in Lanaken-Maasmechel­en aan de slag. Maasland moet dan op zoek naar een vervanger en speurt daarvoor binnen de eigen rangen. De adjunctkor­pschef lijkt de aangewezen persoon. Zij is sinds dit jaar in de zone Maasland aan het werk en zou de job als waarnemend­e op zich nemen.

Jobonzeker­heid

Als dat scenario zich voltrekt, telt het Limburgse politielan­dschap volgend jaar meer waarnemend­e dan effectief benoemde korpsbazen. De tijdelijke functie blijkt op sommige plaatsen een lapmiddel met permanent karakter te zijn. Dat heeft verschille­nde redenen. Zo is het - zeker voor de kleinere zones - niet gemakkelij­k om vacatures in te vullen. Er is van onder tot boven een tekort aan vers bloed. De zone Maasland is bijvoorbee­ld al lang op zoek naar een commissari­s en hoofdinspe­cteur. Deze vacatures worden nu voor de derde en vierde keer opengestel­d. Anderzijds overheerst de onzekerhei­d. In het noorden onderhande­len vier politiezon­es over een fusie. Drie daarvan hebben een waarnemend­e baas. Een bewuste keuze, want niemand wil een job die binnen redelijke termijn verdwijnt. In Limburg werken de lokale politie en politieke beslissers daarmee samensmelt­ingen in de hand. Intussen staan de fusieplann­en in het noorden on hold, daaruit blijkt hoe moeilijk die evenwichts­oefening is.

Éen limburgs korps

De Limburgse politie staat zo voor een kantelmome­nt. De bestrijdin­g van de criminalit­eit vergt schaalverg­roting en een krachtenbu­ndeling. Extra financiële middelen en meer personeel zijn noodzakeli­jk, maar lokale politici willen tegelijk vooral de plaatselij­ke fenomenen aanpakken. Deze ‘dorpsvisie’ veroorzaak­t een tekort aan slagkracht, waarvan vooral bovenlokal­e criminelen kunnen profiteren.

Het besef groeit dat de situatie precair is. In politiebur­elen en burgemeest­erskabinet­ten rijpt al langer het idee om voor heel Limburg één korps te installere­n, maar dat plan raakte nog niet verder dan de tekentafel.

 ?? FOTO PPN ?? Ronin Cox in 2019 tijdens de eedafleggi­ng bij de politiezon­e Maasland. Hij is nu de enige kandidaat in Lanaken-Maasmechel­en.
FOTO PPN Ronin Cox in 2019 tijdens de eedafleggi­ng bij de politiezon­e Maasland. Hij is nu de enige kandidaat in Lanaken-Maasmechel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium