Het Belang van Limburg

Dennenhof Bokrijk tegen de vlakte: “Geen overnemer gevonden”

-

Het Dennenhof, de grote horecazaak naast de grootste speeltuin van het land in Bokrijk, wordt met de grond gelijk gemaakt. De zoektocht naar een overnemer was geen succes, waardoor de domeindire­ctie kiest voor tabula rasa.

Het Dennenhof is bekend bij jong en oud, maar het staat al enkele jaren leeg. Het was de plek bij uitstek om een uitstapje in de speeltuin of het Openluchtm­useum te combineren met een lekker etentje. Het was ook de plaats waar talrijke grote feesten werden georganise­erd en waar niet zelden grootschal­ige bijeenkoms­ten in een aangenaam kader vorm kregen.

Het Dennenhof werd niet lang na de opening van het Openluchtm­useum in het verlengde van Expo ’58 aan het publiek voorgestel­d. “De vorige concessie liep tot 2018”, zegt Igor Philtjens (Open Vld), gedeputeer­de en voorzitter van Bokrijk. “Tot 2020 is er tijdelijk nog wel wat catering georganise­erd voor groepen en in 2021 was er een zomerbar voor bezoekers van de speeltuin. Maar het vergde een ontzettend grote investerin­g om het pand volledig aan de huidige normen te kunnen aanpassen. Zowel op het vlak van veiligheid als qua energiever­bruik. We mogen niet vergeten dat de site 5.500 vierkante meter groot is en echt niet met alleen wat pleisterwe­rk opgeknapt kon worden.”

Erfpacht

De provincie deed nog een ultieme oproep in een zoektocht naar kandidaten die het gebouw in erfpacht wilden beheren, zonder succes. “Er werd geen enkel ontvankeli­jk project voorgestel­d”, gaat Philtjens verder. “Dat is een van de redenen waarom de raad van bestuur beslist heeft het gebouw af te breken en de site te ontharden. We werken volop aan de toekomst van het gebied. We gaan dan ook na of we er een catering met overdekkin­g kunnen voorzien voor bezoekers van de speeltuin. Hiervoor gaan we vergelijke­n met bestaande projecten in andere parken. We gaan er alleszins voor zorgen dat voor de zomer van 2023 er een plaats is waar bezoekers terechtkun­nen voor eten en drinken.”

Aftands gebouw

De offertes voor de sloop zijn inmiddels ingediend. Half december zouden, als het dossier wordt goedgekeur­d, de werken vergund worden. De afbraak zelf is voorzien voor het voorjaar van 2023.

De kostprijs daarvan wordt geraamd op zo’n 400.000 euro. “Dat is de prijs voor het verwijdere­n van het asbest, het slopen van het gebouw en de heraanleg van de bloemenwei­des”, zegt Philtjens. “Ik wil daarbij toch benadrukke­n dat het gebouw geen deel uitmaakt van het museaal patrimoniu­m, maar dat het gewoon om een aftands pand uit deze tijd gaat. We gaan nu verder nadenken over een herinvulli­ng van het gebied.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Ooit werden er grootse feesten georganise­erd en talloze bezoekers van de speeltuin hebben er genoten van een hapje en een drankje. Maar in het voorjaar van 2023 gaat het Dennenhof onherroepe­lijk tegen de vlakte.
FOTO DICK DEMEY Ooit werden er grootse feesten georganise­erd en talloze bezoekers van de speeltuin hebben er genoten van een hapje en een drankje. Maar in het voorjaar van 2023 gaat het Dennenhof onherroepe­lijk tegen de vlakte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium