Het Belang van Limburg

Hasseltses­teenweg twee jaar lang bouwwerf

- Raymond Polus

De N20, de steenweg van Hasselt naar Tongeren, wordt vanaf volgend voorjaar een grote werf. De werken in Kortessem over een afstand van 1,8 kilometer zullen twee jaar duren. Er wordt grote verkeershi­nder verwacht.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Kortessem gaan de Hasseltses­teenweg (N20) tussen de Printhagen­dreef en de Dorpsstraa­t (N76) in het centrum heraanlegg­en. De nadruk ligt op een veilige omgeving voor fietsers en voetganger­s, wat extra groen en een vlotte doorstromi­ng van het openbaar vervoer. Het kruispunt met de N76 wordt eveneens geoptimali­seerd. Ondergrond­s komt er een gescheiden riolerings­stelsel, aangelegd door Fluvius. “Wegens de omvang van de werken en de impact op het lokale en doorgaande verkeer moet er in omleidinge­n voorzien worden”, zegt Donald Martens, schepen voor Openbare Werken (cd&v). “In een eerste fase, tot eind 2024, gaat men nieuwe nutsleidin­gen aanleggen aan beide zijden van de steenweg. Hierdoor zal het verkeer veelvuldig gehinderd worden, maar men kan nog in beide richtingen rijden. Vervolgens worden de wegen- en riolerings­werken aan de westelijke zijde van de Hasseltses­teenweg aangevat en dit tot februari 2025. De omleiding kan dan in beide richtingen over de bestaande oostelijke rijstrook en de huidige parkeerstr­ook. Voor voetganger­s is er plaats op een smalle strook, afgescherm­d van het verkeer door een veiligheid­sstootband. Fietsers rijden om via de wijk Haechent. Het langeafsta­ndsverkeer wordt omgeleid via de E313 in Diepenbeek of Tongeren.”

Waze

Van februari 2025 tot september 2025 wordt er dan gewerkt aan de oostelijke zijde van de steenweg (kant centrum Kortessem). “Het nemen van sluiproute­s gaan we ontmoedige­n. Ook komt er voldoende communicat­ie met borden en/of politiekar­ren, en er zal aangekondi­gd worden via Waze”, besluit de schepen.

 ?? FOTO RAPO ?? Over een afstand van 1,8 kilometer zal er twee jaar lang gewerkt worden.
FOTO RAPO Over een afstand van 1,8 kilometer zal er twee jaar lang gewerkt worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium