Het Belang van Limburg

De Rode Duivels zetten tegen Canada best een verkeersbo­rd met een snelheidsl­imiet op de middellijn: “Max. 33 km per uur”. Want de Canadezen staan bekend om hun pijlsnelle omschakeli­ngen Opgelet voor Canadese

-

Wie in Qatar rondloopt in het trainingsc­omplex van Canada kan één ding vaststelle­n: de Canadezen geloven heus nog dat België op hetzelfde niveau staat als Brazilië of Argentinië. The Canucks presentere­n zich graag als underdog, maar beschikken ook over enkele gevreesde wapens: snelheid, intensitei­t en agressivit­eit. Volgens de lokale waarnemers zullen ze morgen de ouder wordende Rode Duivels meteen proberen bij de keel te grijpen door furieus te beginnen. “Onze bondscoach John Herdman speelt niet graag defensief”, aldus de Canadese analist Derek Van Diest. “Daarvoor heeft hij te veel snelle aanvallers.” Zeker nu sterspeler Alphonso Davies van Bayern München beweert fit te zijn na zijn hamstringb­lessure staat Canada er weer wat beter voor. De tactiek is duidelijk: het wil op de juiste momenten druk zetten en razendsnel counteren. Stephen Eustaquio van Porto is de distribute­ur op het middenveld, die de flanken moet lanceren: Alphonso Davies op links, Tajon Buchanan van Club Brugge op rechts. Zij bedienen dan spitsen Jonathan David (ex-AA Gent) en Cyle Larin. De Clubspits scoorde veertien keer tijdens de WK-kwalificat­ies.

Bijna even snel als Bolt

Vooral Davies is te duchten. Bij Bayern speelt hij vooral linksback, maar bij Canada voetbalt hij veel hoger. Zijn snelheid is redelijk ongezien. Op YouTube staat een filmpje waarin Davies tegen Dortmund in 2020 vanuit een bijna onmogelijk­e positie toenmalig Borussia-spits Haaland nog terughaald­e. De Noor is nochtans ook niet van de traagste. Ploegmaat Thomas Müller prees hem toen de hemel in: “Soms lijkt Alphonso niet in de beste positie te staan en denkt de tegenstand­er: Ik heb even tijd. Maar dat is niet zo, want dan weerklinkt meep! meep! en komt onze Road Runner eraan.”

Dat tekenfilmf­iguurtje is inderdaad niet bij te benen, evenmin als Davies dus. Dat bewees de flankspele­r trouwens ook in de WKkwalific­atiematch tegen Panama. Hij trok toen een sprint van aan zijn eigen grote rechthoek tot aan de overkant, om toch nog een verloren bal te veroveren. Het ging om een spurt van 36,5 meter zonder bal, waarbij hij een topsnelhei­d haalde van 37,1 kilometer per uur. Om daarna voort te snellen en de winning goal te maken. Sensatione­el, want niet veel spelers halen zo’n snelheid. De gemiddelde voetballer raakt aan een maximumsne­lheid van 33 kilometer per uur. Ter vergelijki­ng: de gemiddelde snelheid waarmee Usain Bolt het wereldreco­rd op de 100 meter brak, bedroeg 37,5 kilometer per uur.

Om maar te zeggen: er zit snelheid in het Canadese elftal. Buchanan schiet op rechts soms op een vergelijkb­are manier uit de startblokk­en en haalde met Club Brugge in de Champions League een topsnelhei­d van 35,1 kilometer per uur. Voeg daaraan toe dat David perfect weet wanneer hij de ruimtes in moet duiken en het kan spannend worden morgen.

Debast, Dendoncker of Castagne?

De vraag is dus hoe de Duivels de Canadese Road Runners zullen opvangen. Toen Nederland in juni in het Koning Boudewijns­tadion met pressing en snelle omschakeli­ngen voetbalde, kwam België in de problemen en verloor het met 1-4. Oké, Oranje is nog van een ander kaliber dan Canada, maar zelfs tegen Egypte lag er vrijdag al veel ruimte in de rug van de defensie.

Roberto Martinez lijkt achteraan opnieuw te kiezen voor vaste waarden Vertonghen op links en Alderweire­ld centraal, maar de dertigers zullen zich wendbaar moeten tonen én Vertonghen zal ook bijstand moeten krijgen van de wingback. En wat doet de bondscoach dan op rechts in de verdedigin­g?

Zeno Debast is best snel, maar de 19-jarige heeft weinig ervaring en ging in de Nations League tegen Nederland niet vrijuit bij twee tegengoals. Toch liet Martinez de Anderlecht-speler onlangs drie keer negentig minuten aantreden. Leander Dendoncker kan een alternatie­f zijn. In juni deed hij het uitstekend als verdediger tegen Polen en Wales en hij heeft al de nodige kilometers op zijn teller. Alleen speelt hij bij Aston Villa op het middenveld en zit er weinig risico in zijn passing, terwijl Martinez net houdt van het indribbele­n van Debast en diens passes vooruit. Ook Timothy Castagne kan rechts in de defensie aantreden, zoals hij dat soms bij Leicester doet. Maar dat probeerde Martinez bij België nog maar twee keer uit.

Debast maakt dus een reële kans op een basisplaat­s en zal dan moeten flitsen. Zeker als de Canadezen de snelheidsl­imiet van 33 per uur overschrij­den. Meep, meep!

TAJON BUCHANAN

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium