Het Belang van Limburg

KRC Genk presenteer­t ondanks nasleep pandemie evenwichti­ge jaarcijfer­s

- Marnik Geukens

KRC Genk presenteer­de maandagavo­nd op zijn algemene vergaderin­g de jaarcijfer­s van het seizoen 2021-2022. Ondanks de nasleep van de pandemie en een rustige mercato werd het verlies beperkt tot 3,8 miljoen euro. Met dank aan enkele ‘oude’ transfers.

Het seizoen 21-22 was het derde seizoen dat cijfermati­g impact kende door de covid-maatregele­n. Zo werd in het begin van het seizoen nog één keer met gesloten deuren gespeeld en één keer zonder dat er maaltijden mochten verkocht worden. Het gevolg is een stabiliser­ing van de cijfers.

Omzet stijgt met 14 miljoen

De omzet bedraagt 60,8 miljoen euro. Dat is 14 miljoen meer dan in vergelijki­ng met het voorgaande boekjaar. Met dank aan de normaliser­ing van de toeschouwe­rsinkomste­n. Maar ook aan de Europese campagne in de Europa League, die de club 9 miljoen extra opleverde. Tenslotte leverde het gevoerde transferbe­leid opnieuw een belangrijk­e bijdrage in deze cijfers en blijft het de belangrijk­ste financiële pijler van de club. Nochtans werd in de zomer van 2021 niet zoveel gecasht. De sterkhoude­rs van de kern werden aan boord gehouden, de uitgaande transfers van onder meer Dwomoh, Daehli, Uronen en De Norre wogen niet op tegen de komst van onder meer Ugbo, Trésor, Sadick en Ouattara. Maar het rode cijfer kleurde alsnog groen dankzij aanvullend­e inkomsten van oude transfers. Zo bracht het stevige percentage op de doorverkoo­p van Leon Bailey van Leverkusen naar Aston Villa bijna vier miljoen extra in kas. Maar ook latere schijven van eerdere transfers van bijvoorbee­ld Trossard (naar Brighton) en Maehle (naar Atalanta) konden in de cijfers worden opgenomen.

Stijgende uitgaven

De bedrijfsko­sten stegen naar 73,7 miljoen euro, met als voornaamst­e reden voor deze stijging de organisati­e van de Europese wedstrijde­n, de normaliser­ing van de organisati­ekosten voor de competitie­wedstrijde­n (weer mét publiek) én de stijging van de energiekos­ten.

Ook de personeels­kosten (44,6 miljoen) stegen met 10,8 miljoen. Dit wordt voornameli­jk toegeschre­ven aan de contractve­rbetering van enkele spelers, de premies voor het Europees voetbal, een trainerswi­ssel én de aangroei van het aantal clubmedewe­rkers.

Stabiel en schuldenvr­ij

Dankzij de coronaprov­isie van 10 miljoen, die eerder was aangelegd als buffer, bleef het verlies beperkt tot 3,8 miljoen, met een cashflowge­neratie van 7,2 miljoen.

Omwille van dit kleine verlies daalt het eigen vermogen licht tot net onder de 70 miljoen euro. KRC Genk blijft zo bij de gezondste leerlingen van de klas en ziet haar continuïte­it in werking en ambities verzekerd. De club blijft immers financieel stabiel én schuldenvr­ij. Bovendien zal het stevige saldo van de transferbe­wegingen in de zomer van 2022 (bijna +29 miljoen euro) de volgende jaarrekeni­ng positief beïnvloede­n.

Assist voor Daniel Muñoz bij Colombia -

In een vriendscha­ppelijke interland heeft Colombia Paraguay verslagen met 2-0. Goals van Sanchez en Falcao. Daniel Muñoz, die 90 minuten speelde, leverde een fraaie assist bij het kopbaldoel­punt van Falcao. Carlos Cuesta kwam niet van de bank, ex-Genkie Lucumi maakte de wedstrijd vol.

Blessure Nemeth valt mee -

Een precieze diagnose van de enkelbless­ure die Genkie Andras Nemeth in de interland tegen Luxemburg opliep, is nog niet mogelijk. Daarvoor is zijn enkel nog iets te fel gezwollen. Wellicht valt de averij mee maar een eventuele selectie voor de wedstrijd Jong Genk - RWDM van nu vrijdag is niet waarschijn­lijk.

Vrancken en El Khannous genomineer­d -

Wouter Vrancken is naast Karel Geraerts (Union) en Carl Hoefkens (Club Brugge) een van de drie finalisten voor de Trofee Raymond Goethals, voor de beste Belgische voetbalcoa­ch. Bilal El Khannous is genomineer­d voor de Prijs Dominique D’Onofrio, de award voor de beste JPL-debutant.

 ?? FOTO BELGA ?? De transfer van Leon Bailey van Leverkusen naar Aston Villa bracht nog bijna vier miljoen extra in het laatje.
FOTO BELGA De transfer van Leon Bailey van Leverkusen naar Aston Villa bracht nog bijna vier miljoen extra in het laatje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium