Het Belang van Limburg

Achterna richting Parijs 2024

-

Parijs 2024: nooit vonden de Olympische Spelen (26 juli tot 11 augustus) zo dichtbij plaats - we vergeten even Antwerpen 1920, want dat waren de jaren stillekes. Die nabijheid biedt enorme voordelen voor Team Belgium. Atleten kunnen - weg van de altijd aanwezige drukte/gekte/stress van het olympische atletendor­p - in België blijven voor ze de laatste dagen voor hun competitie afreizen richting Frankrijk.

Vanaf 1 juli 2024 zal in Spa-Francorcha­mps, bekend om zijn legendaris­ch Formule 1-parcours, ook het olympische basecamp van de wielrenner­s voor Parijs 2024 gevestigd zijn. Die plaats is niet lukraak gekozen, zegt Olav Spahl, chef de mission van Team Belgium voor Parijs 2024. Op het Formule 1-circuit kunnen Remco Evenepoel en Wout van Aert - certitudes voor de tijdrit en wegrit, als ze fit zijn - ongestoord trainen. Het doel van de basecamps is dat alle sporters er redelijk ongestoord kunnen trainen en verblijven, weg van de olympische drukte van het olympische dorp van Parijs.

Raidillon

Het Formule 1-parcours waar Max Verstappen en co. rondscheur­en met gemiddelde snelheden tot 260 kilometer per uur, is op z’n zachtst gezegd redelijk geaccident­eerd. Zo is er de Raidillon, de beroemdste helling/bocht van Francorcha­mps. “Een muur”, zo omschreef autosportl­egende Jacky Ickx, “waar je op scheurt tegen 300 kilometer per uur”. Ofwel: een stijgingsp­ercentage van zeventien procent. Maar er zijn ook andere stukken in het parcours, van vier procent, of vlakke stukken. Sowieso is het gesloten en glooiende circuit een geschikt trainingsp­arcours, zelfs al is het voor een deel verschille­nd van het olympische tijdritpar­cours. “Maar ik heb vernomen dat in het tijdritpar­cours in Parijs ook een redelijke helling zal zitten”, aldus Spahl. De Ronde van Frankrijk van 2024 houdt alvast rekening met de Spelen in eigen land en eindigt op zondag 21 juli, een kleine week voor de olympische wegrit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium