Het Belang van Limburg

MAASMECHEL­EN

- Jos Thomassen

“Ze is inderdaad op haar verjaardag gestorven”, meldt Cois Vanhoudt, een van haar vele kleinkinde­ren. “Zaterdagna­cht twintig over een is ze heengegaan. Ze sliep al een paar dagen veel, maar ze moelde (babbelde, nvdr.) ook nog volop. Gewoon gestorven door de ouderdom. De bloemen en de taart waren al besteld.” Rosalie ‘Roos’ Limberg werd op 20 november 1919 geboren in Antwerpen. Het gezin telde elf kinderen. Roos had zeven broers en drie zussen. Ze bracht haar jeugd door in Overpelt. Na het overlijden van haar vader hertrouwde haar moeder en verhuisde ze naar Mechelenaa­n-de-Maas (Maasmechel­en). Roos werkte vier jaar op de Sfinx in Maastricht en bleef nadien thuis om voor het gezin te zorgen. In Eisden leerde ze Kris Paulissen kennen. Kris werkte in de ondergrond en overleed in 1994.

“Altijd maar lachen”

Het gezin Paulissen-Limberg had zes kinderen: drie jongens en evenveel meisjes. Eerder dit jaar verloor Roos een zoon: Gielke (76). Een van haar dochters verblijft ook in Heyvis. “Als we allemaal samen zijn, zijn we met zo’n zeventig”, weet Cois Vanhoudt.

Roos woonde voor ze naar Heyvis trok nog samen met haar man Kris in de Eisdense Tuinwijk bij de jongste zoon en zijn gezin. Haar honderdste verjaardag werd twee keer gevierd: een keer in Heyvis en nog een keer met de familie. “Want ma feest graag”, aldus Gerard, haar jongste zoon. “Ze was altijd met pa onderweg. Samen met de fiets naar de kinderen, de familie of naar het voetbal. En altijd goedgezind en maar lachen.

Ma kende iedereen en kende Kris en Roos.”

In het Eisdense rusthuis wonen nog twee eeuwelinge­n: Mathieu Opdenacker (100) en Maria De Buyser, die in januari 103 wordt en nu de oudste Maasmechel­se is. Daarnaast heeft Maasmechel­en nog een eeuwelinge: Lene Kissembeek (100) uit Meeswijk.

iedereen

 ?? FOTO JTH ?? Roos Limberg overleed zondag op haar 103de verjaardag.
FOTO JTH Roos Limberg overleed zondag op haar 103de verjaardag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium