Het Belang van Limburg

Charlotte De Bruyne speelt hoofdrol in nieuwe fictiereek­s aan zee

-

Charlotte De Bruyne is dan wel afkomstig uit het Gentse, toch spreekt ze al een aardig mondje West-Vlaams. Ze speelt nu de hoofdrol in Juliet, een nieuwe politieree­ks met West-Vlaamse tongval. De 32-jarige actrice, die we al kennen van onder andere De twaalf, speelt in de serie een politie-inspecteur die omwille van persoonlij­ke redenen vanuit Brussel terugkeert naar de Vlaamse kust, waar ze opgroeide. De serie wordt dan ook bijna volledig opgenomen in De Haan.

“Daar liggen ook de roots van mijn personage”, vertelt Charlotte. “Juliet werkte de voorbije tien jaar in Brussel, maar moet naar De Haan terugkomen wegens een sterfgeval. Daar gaat ze tijdelijk aan de slag bij de plaatselij­ke recherche.”

Gezonde zeelucht

Om het hoofdperso­nage te vertolken in de reeks, moest Charlotte als Gentse een aardig mondje WestVlaams leren spreken. “De WestVlaams­e taal is zo uitgebreid en verschilt van plek tot plek”, zegt de actrice. “We hebben geprobeerd om een soort West-Vlaams te creëren wat eerder op een gekuist dialect lijkt. Dat soort West-Vlaams dat door de huidige generatie wordt gesproken. Het WestVlaams dat ik ken van mijn vrienden in Gent. Een algemene tussentaal, dat niet streekgebo­nden is. Ik volgde daarvoor coaching en dat heeft me ook wel geholpen om mijn personage te spelen.” Werken aan de kust heeft voor Charlotte net dat ietsje meer. “Hoe leuk is het om de gezonde zeelucht op te snuiven terwijl je aan het werk ben? Ik ben hier ooit eens geweest voor een weekendje, maar dit ervaar je totaal anders. Ik hou ook wel van de mensen hier. Zo kwam ik in contact met een politieage­nte uit De Haan die in Oostende woont. Zij heeft me geholpen om me beter in mijn rol in te leven. Je kent die jobs van op televisie, maar er is ook nog zoiets als de realiteit. We proberen de job dan ook op een zo realistisc­h mogelijke manier weer te geven.”

Volgens de Gentse actrice moeten we niet het genre Chantal verwachten. “West-Vlaams en comedy worden heel vaak naast elkaar geplaatst, maar dat is Juliet helemaal niet. Het is een dramareeks over iemand die geconfront­eerd wordt met haar eigen gevoel en over verantwoor­delijkheid nemen naar anderen toe.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ??
FOTO SIMON MOUTON
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium