Het Belang van Limburg

Nettarieve­n voor energie stijgen sterkst in Limburg

De nettarieve­n die Fluvius aanrekent voor de distributi­e van gas en elektricit­eit stijgen in onze provincie volgend jaar met zo’n 100 euro. Gemiddeld betaalt de Vlaming nochtans maar 37 euro extra.

- Guy Thuwis

Vanaf 1 januari 2023 staan er – bovenop de fors gestegen gas- en elektricit­eitsprijze­n – nog wat veranderin­gen op de elektricit­eitsfactuu­r. Het omstreden capaciteit­starief wordt ingevoerd, en ook de distributi­enettariev­en worden duurder. Dat is het tarief dat u betaalt om elektricit­eit of aardgas tot bij uw huis te brengen. Voor elektricit­eit wordt het tarief in Limburg bij gemiddeld verbruik 63 euro duurder. De gemiddelde stijging in Vlaanderen is 15 euro, er zijn zelfs drie Vlaamse regio’s waar het nettarief voor elektricit­eit daalt. Voor aardgas stijgt het nettarief voor een Limburgs gezin met 33 euro, terwijl het Vlaams gemiddelde 22 euro bedraagt. Fluvius wijst erop dat de nettarieve­n voor Limburg nog altijd tot de laagste van Vlaanderen behoren. Dat klopt ook, maar de verschille­n met andere regio’s worden wel veel kleiner. Limburg zou de voorbije jaren ook te lage nettarieve­n betaald hebben, aldus Fluvius. “Dat wordt nu rechtgezet.”

DIEPENBEEK

Een warmtepomp is sinds de energiecri­sis een populair alternatie­f voor een gasketel om je woning te verwarmen. “Simpelweg omdat de prijs van gas meer gestegen is dan de prijs van elektricit­eit”, zeg energie-expert Koen Vanthourno­ut van VITO en EnergyVill­e. “Het is dus op lange termijn goedkoper en bovendien milieuvrie­ndelijker om een warmtepomp te gebruiken. De meest efficiënte warmtepomp­en kosten tussen 11.000 en 25.000 euro om te installere­n, maar kosten met de huidige energiepri­jzen maar 12 cent per kilowattuu­r warmte. Een gasketel kost veel minder om te installere­n, zo’n 4.000 euro, maar kost je wel 21 cent per kilowattuu­r. Dat is bijna het dubbel.”

Het is dus niet abnormaal dat steeds meer mensen voor warmtepomp­en kiezen. Maar de transitie van gasketels naar warmtepomp­en is wel heel plots gekomen. En dat heeft serieuze invloed op de werkdruk voor de installate­urs. “Gasketels zijn heel makkelijk en

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De plotse vraag naar warmtepomp­en verhoogt de werkdruk voor de installate­urs. “Wij hebben net nog een nieuwe projectlei­der moeten aannemen”, zegt Bert Claes van ZET in Diepenbeek.
FOTO SVEN DILLEN De plotse vraag naar warmtepomp­en verhoogt de werkdruk voor de installate­urs. “Wij hebben net nog een nieuwe projectlei­der moeten aannemen”, zegt Bert Claes van ZET in Diepenbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium