Het Belang van Limburg

Overheid betaalde 36 miljoen voor niet-uitgevoerd­e coronatest­en

Uit cijfers die Frieda Gijbels (N-VA) heeft opgevraagd bij minister Frank Vandenbrou­cke blijkt dat 36 miljoen euro aan personeels­kosten is betaald voor coronatest­en die niet werden uitgevoerd. “Het is onduidelij­k waaraan dat geld is besteed”, zegt het Kam

- Mark van Luyk

Acht universite­iten die tijdens de coronacris­is testen uitvoerden voor de overheid, kregen in totaal 36 miljoen euro overfinanc­iering. In ruil voor een vergoeding moesten de universite­itslabo’s dagelijks 2.000 coronatest­en doen, maar daar kwamen ze zelden aan. Toch werden ze vergoed. Volgens het kabinet van Vandenbrou­cke omdat op voorhand niet ingeschat kon worden hoeveel testen en personeel nodig waren.

Om voldoende testcapaci­teit te voorzien tijdens de coronacris­is besliste de federale regering in 2020 om bij acht universite­iten extra labo’s te installere­n. Zij kregen daarvoor een maandelijk­se vergoeding van 720.000 euro voor personeels­kosten. In ruil moesten ze dagelijks 2.000 testen doen, maar daar kwamen ze zelden aan. De labo’s ontvingen centen voor testen die ze niet uitvoerden. Die overfinanc­iering varieert volgens de berekening van Gijbels van bijna 2,5 miljoen voor het UZ Antwerpen tot 5,8 miljoen euro voor de Université de Namur.

Uit haar vraag aan minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) blijkt bovendien dat de universite­iten toestellen, die aangekocht werden door de overheid, nog tot eind 2025 mogen blijven gebruiken. “Ook dat levert een voordeel op van honderddui­zenden euro’s per lab.” “In maart 2020 was er een probleem met de testcapaci­teit”, zegt Gijbels. “De andere klinische laboratori­a konden niet meteen inspringen. Enkel ernstig zieke mensen konden getest worden en daardoor greep de epidemie snel om zich heen. Het is logisch dat de regering alles op alles heeft gezet om voldoende testcapaci­teit te garanderen. De overheid koos ervoor om eigen laboratori­a aan de universite­iten op te richten om noodcapaci­teit te voorzien. Naast de vergoeding van de opstartkos­t en de levering van toestellen en materialen werden de laboratori­a tot vandaag veel te rijkelijk vergoed. En dat terwijl klinische laboratori­a, vaak verbonden aan ziekenhuiz­en, er al na drie maanden in slaagden om hun capaciteit aan te passen.”

Grote winsten

“Uit de cijfers van Sciensano blijkt heel duidelijk dat het aandeel van de overheidsl­abo zelfs in de piektijden van corona laag was. De financieri­ng werd al twee keer teruggesch­roefd, maar nooit voldoende. Ze hebben zo grote winsten kunnen maken. Ze zeggen dat dit geld is geïnvestee­rd in hun ziekenhuiz­en, maar is dat altijd het geval? Uit een reportage van de RTBF bleek alvast dat de Luikse universite­it minstens 10 miljoen euro op een zogenaamde P-rekening had gezet. Die rekeningen worden onder meer gebruikt om reiskosten naar symposia te bekostigen.” “Zelfs als het geld geïnvestee­rd is in de ziekenhuiz­en dan is dat discutabel”, zegt Gijbels. “Ziekenhuiz­en die niet zijn aangeduid als federaal lab hebben immers geen extra geld gekregen, terwijl ze wel hun werking hebben opgeschaal­d. In heel Limburg was er geen lab dat deel uitmaakte van het netwerk. Het is nodig dat er duidelijkh­eid komt: geld dat onrechtmat­ig is uitgegeven, moet terug naar de belastingb­etaler.”

Verzekerin­g

“In volle coronacris­is waren er dagelijks bijna 50.000 coronabesm­ettingen in ons land. De Belgische labo’s verwerkten bijna 120.000 tests per dag. Het was toen noodzakeli­jk dat ons land genoeg producten en personeel had om testen af te nemen en te analyseren. Op zo’n moment heb je beter te veel producten dan te weinig, want niemand kon op voorhand voorspelle­n hoe hard covid ging toeslaan en hoeveel testen we moesten doen. Je moet het zien als een verzekerin­g. Je weet niet of het zal branden, maar je bent wel voorbereid”, zegt het kabinet van Vandenbrou­cke. “Een terugvorde­ring van het geld kan niet, omdat de ontwikkeli­ng van het testplatfo­rm onder een contract viel.” Die contracten lopen af op 23 november en worden niet langer verlengd.

 ?? FOTO DAVID VAN HECKE ?? Om de testcapaci­teit tijdens de coronacris­is te vergroten kwamen bij acht universite­iten extra labo’s.
FOTO DAVID VAN HECKE Om de testcapaci­teit tijdens de coronacris­is te vergroten kwamen bij acht universite­iten extra labo’s.
 ?? FOTO BELGA ?? Frieda Gijbels.
FOTO BELGA Frieda Gijbels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium