Het Belang van Limburg

Nettarieve­n voor stroom en gas stijgen sterkst in Limburg

- Guy Thuwis

GENK Een Limburgs gezin met een gemiddeld verbruik betaalt vanaf volgend jaar bijna

100 euro meer aan distributi­enettariev­en voor elektricit­eit en aardgas. Voor gans Vlaanderen bedraagt de stijging gemiddeld 37 euro.

Los van de fors gestegen gas- en stroomprij­zen en de omstreden invoering van de piekbelast­ing op stroom, het capaciteit­starief (zie hiernaast), krijgen we vanaf 1 januari 2023 ook nog hogere nettarieve­n van Fluvius. We wisten al dat die door de inflatie zouden stijgen, maar nu heeft de Vlaamse regulator VREG ook de nieuwe tarieven van elke distributi­eregio apart bekendgema­akt. Hieruit blijkt dat Limburg voor de verdeling van zijn stroom fors meer moet betalen. Een Limburgs gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuu­r betaalt volgend jaar 312 euro aan nettarieve­n, dat is 63 euro meer dan dit jaar. Er zijn drie regio’s in Vlaanderen waar de nettarieve­n dalen. De gemiddelde stijging voor Vlaanderen bedraagt 15 euro.

Tekorten

Fluvius wijst erop dat de nettarieve­n voor Limburg nog altijd tot de laagste van Vlaanderen behoren. Dat klopt ook, maar de verschille­n met andere regio’s worden wel veel kleiner. Volgens woordvoerd­er Björn Verdoodt heeft Limburg de voorbije jaren te weinig nettarief betaald en wordt dat nu verbeterd. “Het gaat om het rechtzette­n van ‘regulatoir­e saldi’ uit het verleden. Zo’n tekort wordt volgens de regels van de VREG gecorrigee­rd om de werkingsmi­ddelen opnieuw in lijn te brengen, waardoor de stijging in Limburg in 2023 een stuk groter is. In het verleden is het voor alle duidelijkh­eid ook al omgekeerd geweest en werden overschott­en teruggegev­en waardoor het tarief op dat moment daalde.” Voor aardgas stijgt het nettarief voor een Limburgs gezin met een verbruik van 17.000 kWh per jaar naar 221 euro, dat is 33 euro meer. De VREG noteert een gemiddelde stijging met 22 euro in gans Vlaanderen. Ook voor aardgas liggen de Limburgse nettarieve­n nog iets lager dan het Vlaams gemiddelde. “Sowieso blijven de nettarieve­n overal in Vlaanderen heel wat lager dan vijf jaar geleden”, aldus nog Björn Verdoodt.

Inspanning­en

Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zag de bui al langer hangen en reageert furieus op de stijgende nettarieve­n. Demir maakt er een erezaak van om de ‘Vlaamse component’ in de energiepri­jzen te laten dalen. “Die Vlaamse component daalt , maar wordt door de gebrekkige inspanning­en van Fluvius tenietgeda­an. De minister heeft gewaarschu­wd voor dit scenario en Fluvius-voorzitter Wim Dries gevraagd in te grijpen. Maar die heeft dat geweigerd en het Fluvius-aandeel in de factuur doen toenemen”, reageert de woordvoerd­er van Demir. “Ik denk dat de Raad van Bestuur van Fluvius wél inspanning­en heeft gedaan om de factuur te milderen. We hebben 119 miljoen euro vrijgemaak­t om de verhoging van de tarieven door de inflatie tegen te gaan”, reageert Wim Dries. “Maar als er in het verleden te weinig kosten betaald zijn, moeten deze saldi nu eenmaal verrekend worden. De VREG legt ons dat op.”

 ?? FOTO BELGA ?? Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.
FOTO BELGA Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium