Het Belang van Limburg

1,5 miljoen euro voor onderzoek naar robot die u kan inslikken

- Sanne Deferme

ROBOTICA

HOUTHALEN-HELCHTEREN

Gisteren zijn de winnaars van de ERC Starting Grants bekendgema­akt. Dat zijn Europese beurzen voor onderzoeke­rs aan het begin van hun carrière, uitgereikt door een internatio­nale jury. Vier onderzoeke­rs van de KU Leuven kregen een beurs toegewezen, onder wie ook professor Benjamin Gorissen, die maar liefst 1,5 miljoen euro krijgt voor zijn onderzoek naar zachte robots.

“Als het over robots gaat, denken de meeste mensen aan de harde variant”, legt Gorissen uit. “Grote, metalen machines met allerlei kleine motoren die aan elkaar vasthangen. Die werken heel nauwkeurig en snel. Maar je ziet ze niet naast mensen staan. In fabrieken worden robots afgescheid­en door een plexiglaze­n wand. Dat is voor de veiligheid. Als de robot of de mens immers een onverwacht­e beweging zou maken, en het zou tot een botsing komen, dan is dat pijnlijk voor de mens.” Dat probleem heb je niet met robots uit zachte materialen, die Gorissen en zijn team maken. “Wij maken robots die bestaan uit ballonnetj­es die met rubbers aan elkaar vasthangen. We gebruiken ook geen elektricit­eit, maar wel luchtdruk, vloeistofd­ruk en waterdruk. Zo krijg je robots die met mensen of dieren kunnen samenwerke­n op een veilige manier. En we kunnen ze ook meer en meer op biologisch­e dieren laten lijken. Ik denk dan aan zachte dieren zoals slakken, slangen of octopussen.”

Schilder

Werken we dan binnenkort als collega’s samen met levensecht­e robots in de vorm van mensen en dieren? “Zo’n vaart zal het niet lopen”, zegt Gorissen. “De robots zullen de mens vooral assisteren. Iemand die bijvoorbee­ld boven zijn hoofd moet werken, denk aan een schilder, zou dan een harnas kunnen dragen waaraan een robot vastgekopp­eld is die de kracht aanlevert.”

De kostprijs van zo’n zachte robot ligt bovendien veel lager dan die van andere robots. “Ze kosten slechts enkele euro’s. We werken immers enkel met rubber, wat niet zo duur is. Bovendien is het ook recycleerb­aar en makkelijk vorm te geven. Dat zijn echt de materialen van de toekomst.” En het is bovendien geen verre toekomstmu­ziek meer. “Deze beurs geldt nu voor vijf jaar. Als die afloopt, zullen we vrij dicht bij de commercial­isering staan.” Zo is er een idee voor een toepassing in de medische wereld, en meer bepaald voor biopsieën. “Een biopsie gebeurt vandaag nog via een operatie. Wij zouden met onze technologi­e patiënten een klein robotje kunnen laten inslikken, dat vervolgens een biopt neemt en dat er uiteindeli­jk via de spijsverte­ring weer uitkomt. Dat lijkt nu misschien nog verre toekomstmu­ziek, maar daar lopen wel al gesprekken over met ziekenhuiz­en.”

Gorissen deed eerder al ervaring op aan de universite­it van Harvard, waar hij drie jaar lang onderzoek deed naar manieren om opblaasbar­e constructi­es zoals tenten te verbeteren. “We werkten daar met overleving­skampen”, legt hij uit. “Wanneer er een ramp gebeurt, moet je snel een tentenkamp kunnen opzetten. Met stokken en zeilen is dat een heel gedoe. Dat zouden we kunnen vervangen door een opblaascon­structie, waarbij je met één compressor alle tenten zou kunnen opblazen. Ze kunnen dan niet in elkaar zakken, tenzij je ze vacuüm trekt. In dichtgevou­wen toestand zijn die tenten vlak, wat maakt dat ze makkelijk te stapelen en te vervoeren zijn.”

Ruimte

De grote droom van de professor is om zijn technologi­e de ruimte in te sturen. “Denk bijvoorbee­ld aan de planeet Venus”, zegt hij. “Je kan daar geen robots met elektronis­che schakeling­en naartoe sturen, want die zouden smelten in de hoge temperatur­en. De rubbers waar wij onze intelligen­te materialen in stoppen, blijven flexibel in die omstandigh­eden. Ook qua kosten is het interessan­ter. Op mars rijdt nu een Rover rond die heel veel geld gekost heeft. Als die kapot gaat, ben je je dure robot kwijt. Wij zouden eerder een duizendtal kleine robotjes willen verspreide­n over het Venusopper­vlak. Die zullen collectief meer kunnen doen, kosten afzonderli­jk slechts enkele euro’s.” Die droom blijft voorlopig wel nog toekomstmu­ziek. “Maar ik geloof wel dat ik het in mijn carrière nog zal zien gebeuren.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? “Zachte robots kunnen we meer en meer op biologisch­e dieren laten lijken. Ik denk dan aan zachte dieren zoals slakken, slangen of octopussen”, zegt Gorissen
FOTO GUY PUTTEMANS “Zachte robots kunnen we meer en meer op biologisch­e dieren laten lijken. Ik denk dan aan zachte dieren zoals slakken, slangen of octopussen”, zegt Gorissen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium