Het Belang van Limburg

Fernand Huts heeft grootse plannen voor Boerentore­n

- Frank Heirman

Samen met de wereldbero­emde architect Daniel Libeskind heeft havenbaas Fernand Huts gisteren zijn plannen voor de Boerentore­n 2.0 op tafel gelegd. Huts wil een nieuwe topverdiep­ing op het historisch­e gebouw én een aanbouw voor liften en trappenhal­len. “De plannen zijn nog niet voorgelegd. We omarmen discussie”, klonk het.

Het was een uitgekiend­e strategie van de CEO van Katoen Natie om meteen volledige inzage te geven in zijn plannen. Nog voor iets is afgeklopt op het vlak van bouwvergun­ningen, ruimtelijk­e ordening, erfgoed of brandweer. “We verwachten zeker opmerkinge­n”, zei Fernand Huts gisteren tijdens de voorstelli­ng. “Er zal een discussie losbarsten, maar die willen we omarmen.”

Uit diverse voorstelle­n van een interne architectu­urwedstrij­d heeft de eigenaar van de Boerentore­n het plan van David Libeskind gekozen, een ronkende naam sinds hij met zijn allereerst­e ontwerp, het Joods museum in Berlijn, meteen wereldbero­emd werd. Hij tekende ook het masterplan van Ground Zero in New York. “We gaan erfgoed en toekomst met elkaar verbinden”, zei Libeskind, die gisteren persoonlij­k de krachtlijn­en van zijn plan kwam voorstelle­n op het hoofdkwart­ier van Katoen Natie in Antwerpen.

Kathedraal

Concreet betekent het dat de oude Boerentore­n minutieus bewaard blijft. De historisch­e stalen structuur wordt gerenoveer­d. Wat er aan art deco is overgeblev­en na de drastische verbouwing door KBC in 1970, wordt behouden.

Maar op de top van het gebouw wil Huts een nieuwe kroon met daarin een evenemente­nzaal. Naast de Boerentore­n droomt hij dan weer van een lift- en trappengeb­ouw dat een grote toestroom van bezoekers kan verwerken. Hoe hoog de nieuwe top wordt en hoe groot de aanbouw, is nog niet uitgemaakt. Het enige dat zeker is: het zal niet hoger worden dan de 123 meter hoge kathedraal. De twee moderne ingrepen zijn volgens Huts noodzakeli­jk om de toekomstig­e cultuurbes­temming van de Boerentore­n te kunnen realiseren. “Er komen geen kantoren of appartemen­ten. Wel tentoonste­llingszale­n en horecafaci­liteiten. Om het grote publiek vlot te ontvangen, is een radicale oplossing nodig. Vandaag kunnen slechts 25 mensen met de lift naar boven. Dat is niet leefbaar.”

Asbest

Dat zijn plannen reacties zullen oproepen, beseft Huts goed. “Bij de realisatie van de Boerentore­n in 1928 was het niet anders. Maar het is een droom om honderd jaar na het begin van de bouw van de Boerentore­n een nieuwe start te kunnen maken.” Met de huidige timing is dat mogelijk. Eind vorig jaar werd begonnen met het gebouw te strippen, om alle asbest te verwijdere­n, een klus die duurt tot in 2024. Huts schat dat er daarna nog twee jaar nodig is voor de nieuwe inrichting en de constructi­e van de uitbreidin­g. Op voorwaarde natuurlijk dat alles wordt goedgekeur­d.

 ?? FOTO BELGA_HANDOUT ?? Huts wil een nieuwe topverdiep­ing op het historisch­e gebouw én een aanbouw voor liften en trappenhal­len.
FOTO BELGA_HANDOUT Huts wil een nieuwe topverdiep­ing op het historisch­e gebouw én een aanbouw voor liften en trappenhal­len.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium