Het Belang van Limburg

Brandstoff­en pak goedkoper, maar ‘normale’ prijzen nog niet voor morgen

- Dominiek Claes

De prijzen aan de pomp hebben de jongste dagen een flinke daling ingezet. Zijn we op weg naar de prijzen van vóór de oorlog in Oekraïne, of is het daar nog veel te vroeg voor?

De prijzen van de brandstoff­en zetten momenteel een flinke stap naar beneden. Gisteren werd benzine 95 ron al flink minder duur. Er ging in één klap 6,1 cent van de maximumpri­js af, tot 1,8110 euro per liter. Vandaag wordt diesel ook een pak minder duur. De maximumpri­js zakt met 7,6 cent tot 1,8530 euro per liter. Dat is meteen het laagste niveau sinds eind februari en de start van de Russische inval in Oekraïne. Half maart bereikte de dieselprij­s een record van 2,2860 euro voor een liter. De nieuwe dieselprij­s ligt wel nog steeds beduidend hoger dan de voorbije jaren.

De prijzen aan de pomp volgen daarmee een gelijkaard­ige beweging van de prijzen voor ruwe olie. De voorbije dagen zakte de prijs voor een vat ruwe olie uit de Noordzee (Brent) van meer dan 90 dollar naar 82 dollar. “Aanleiding waren berichten vanuit China dat de coronamaat­regelen daar opnieuw erg verstrakt zouden worden, waardoor de economie er minder olie nodig heeft”, zegt Johan Mattart, algemeen directeur van de Belgische Federatie van Brandstoff­enhandelaa­rs. “Tegelijk waren er ook speculatie­s dat de leden van de OPEC bereid zouden zijn om méér olie op te pompen.”

Bokkenspro­ngen

Zou het kunnen dat we daarmee toch op weg zijn naar meer ‘normale’ prijzen voor de brandstoff­en? “Dat is te veel te vroeg victorie gekraaid”, zegt Mattart. “De prijzen aan de pomp worden in eerste instantie bepaald door de prijzen op de internatio­nale markten voor brandstoff­en zoals diesel en benzine. Daar zijn de jongste dagen inderdaad stappen naar beneden gezet, maar vandaag (gisteren, nvdr.) gingen ze weer omhoog. Het zijn echte bokkenspro­ngen, wat nog maar eens aantoont hoe zenuwachti­g de stemming op die markten is.”

Accijnzen

“Vergeet ook niet dat de accijnsver­laging op benzine bijna helemaal is weggewerkt”, voegt Mattart toe. “Als de benzinepri­js weer onder een bepaald niveau (1,7 euro) zou zakken, zou bij elke prijsverla­ging de helft van die verlaging omgezet worden in hogere accijnzen (het zogenaamde omgekeerde cliquetsys­teem). De benzinepri­js heeft nu al zeven dergelijke stappen achter de rug, wat de prijs aan de pomp natuurlijk stut.”

Ook de prijzen van ruwe olie doen niet meteen het beste verhopen. “Saoedi-Arabië heeft meteen ontkend dat de OPEC eraan zou denken meer olie op te pompen, en vandaag zien we de prijzen van ruwe olie weer opveren”, zegt Mattart nog.

Dat de olie in dollar verhandeld wordt, is ook al geen hulp. De euro heeft de jongste weken tegenover de dollar wat achterstan­d kunnen goedmaken, maar toch blijft het voor eurolanden nog altijd een pak duurder om ruwe olie aan te kopen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium