Het Belang van Limburg

Absolutely Free leidt vluchtelin­gen op tot festivalma­nagers

Absolutely Free Festival wil twintig anderstali­ge nieuwkomer­s en vluchtelin­gen klaarstome­n voor een vaste job op festivals of tijdens evenemente­n. Ze krijgen hiervoor 90.000 euro van de Vlaamse overheid.

- Caroline Vandenreyt

“AFF wordt gedragen door vrijwillig­ers, tijdens het festival zijn er meer dan 200 vrijwillig­ers op de been aan C-Mine. En ook bij de opbouw en de afbraak zijn er zeker een 40-tal vrijwillig­ers aan de slag. Vanaf de start vonden we het belangrijk om kwetsbare jongeren te betrekken bij die festivalwe­rking. Zo kunnen we hen een zinvolle tijdsbeste­ding bieden, de kans om zich goed en gerespecte­erd te voelen, om verantwoor­delijkheid te nemen en nieuwe competenti­es te leren. En dat heeft zeker effect”, verduideli­jkt organisato­r Lennart Janssen van het Absolutely Free Festival. “Maar AFF is natuurlijk een microsamen­leving, de periode is te kort om langdurig effect te hebben.”

nAFFt

En dus zijn ze met een aantal partners uit de sociale sector – Ligo LiMiNo (het vroegere centrum voor Basiseduca­tie, nvdr.), het Genks Netwerk Vluchtelin­gen, de stad... – rond de tafel gaan zitten. Met als resultaat: nAFFt. “Dat staat voor: energie geven aan jongeren. En tegelijk willen we tegengas geven aan de verruwing van de maatschapp­ij. Het project loopt twee jaar. Het is de bedoeling om telkens tien jongeren – anderstali­ge nieuwkomer­s en vluchtelin­gen – een heel jaar wegwijs te maken in het organisere­n en runnen van festivals, culturele happenings en evenemente­n. Ze worden eigenlijk gevormd tot eventmanag­ers. Daaraan is nood in de cultuursec­tor, er zijn grote tekorten op dit moment. Ons ultieme doel is dan ook dat die twintig jongeren doorstrome­n naar een reguliere job in de sector. Ook andere festivals zijn partner, denk maar aan Rock Herk, Genk on Stage en Release Festival in Borgloon.” Extra aandacht gaat er ook naar taal. De jongeren krijgen Nederlands­e taallessen waarin toegespits­t wordt op woorden die typisch zijn voor de cultuursec­tor en de festivalsc­ène. Lennart Janssen: “Na die twee jaar hopen we een aantal good cases te kunnen voorleggen en de cultuursec­tor zo te motiveren om kwetsbare jongeren kansen te geven.”

De plannen van nAFFt mogen rekenen op 90.500 euro van Vlaams cultuurmin­ister Jambon. “Een deel daarvan dient voor de aanwerving van een projectmed­ewerker, die alles in goede banen helpt leiden. De vacature loopt nog tot 30 november, hij of zij gaat vanaf 1 januari aan de slag. Kennis van Nederlands en Engels is vereist, Frans of andere talen is een pluspunt. Affiniteit met de muzieksect­or is belangrijk.”

Deejay

In totaal komt er 270.000 euro cultuurgel­d naar Limburg voor bovenlokal­e projecten. Zo mag een bootcamp voor jonge deejays rekenen op 23.000 euro, een wandeling in As met streetart ontvangt 60.000 euro, circusproj­ect Over de rand met negen Limburgse jongeren wordt gesteund met 50.300 euro en het Truiense museum De Mindere mag een bijzondere expo rond kersttradi­ties en franciscaa­ns erfgoed uitwerken met 45.400 euro steun.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Absolutely Free Festival gaat vluchtelin­gen en anderstali­ge nieuwkomer­s helpen opleiden om een job te krijgen in de cultuursec­tor.
FOTO RAYMOND LEMMENS Absolutely Free Festival gaat vluchtelin­gen en anderstali­ge nieuwkomer­s helpen opleiden om een job te krijgen in de cultuursec­tor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium