Het Belang van Limburg

“Ik zou die gele kaart met plezier in ontvangst nemen”

- Jochen Henrioulle

Twee maanden geleden besloten de Rode Duivels de One Love-campagne te ondersteun­en op de wereldbeke­r. De campagne was bedoeld om elke vorm van discrimina­tie en onrecht in Qatar te veroordele­n. Ook de rechten van de lgbtqia+-gemeenscha­p moesten zo verdedigd worden. Dit met een aanvoerder­sband, waarop een hartje geschilder­d staat, ingekleurd als een regenboog. Maar nu de FIFA dreigt met gele kaarten, laten ook de Rode Duivels die band achter in het hotel.

Hypocriet

“Een hypocriete beslissing”, vindt Chloé Bellavia. De doelvrouw van FC Alken is getrouwd met haar vriendin Jill en ziet de wereldvoet­balbond FIFA als grote schuldige.

“Spelers en voetbalbon­den kan je minder verwijten. Het is de FIFA die in al haar campagnes verkondigt dat ze pleit voor gelijkheid. Iedereen zou kunnen zijn wie hij of zij wil zijn, maar hoe rijm je dat met dit verbod? Voor mij is dit nog maar eens een bewijs dat het WK niet in Qatar gespeeld mocht worden.”

De FIFA legde in het verleden al financiële straffen op voor zogenaamde “politieke statements”, maar de dreiging met gele kaarten is nieuw. “Zelf zou ik dat geel niet willen geven”, reageert Elke Dirickx. Zij is een Limburgse trans vrouw, die ook actief is als scheidsrec­hter. “Volgens mij heeft die armband niets te maken met de spelregels. Al begrijp ik de Rode Duivels ergens wel. Zo’n gele kaart kan nadelig zijn voor het vervolg van hun WK.” Doelvrouw Bellavia is het daar niet mee eens. “Ik zou die gele kaart met plezier in ontvangst nemen. Het is ook maar geel, je kan daarna nog steeds verder voetballen. Er zijn genoeg spelers die met plezier een gele kaart in ontvangst nemen door bijvoorbee­ld aan een shirtje van iemand anders te trekken.”

Gemiste kans

Bellavia gelooft dat de Rode Duivels een nog veel krachtiger signaal de wereld in kunnen sturen door de band nu net wél te dragen. “Denk maar eens aan de betekenis van die boodschap. De Belgische kapitein zal daar massaal veel respect voor krijgen. Niet alleen in België, maar ook wereldwijd.” Toch lijken de Rode Duivels te bezwijken onder de druk van de FIFA. “Een gemiste kans”, reageert een Limburgse homoseksue­le scheidsrec­hter die liever anoniem wilde blijven. “Maar dit had je op voorhand al wel kunnen verwachten. Je gaat naar Qatar, waar homoseksua­liteit wettelijk verboden is. Wat ga je daar aan veranderen? Ook ik zou er liever geen geel voor geven. Maar voor de scheidsrec­hters is het ook niet makkelijk. Want als de FIFA je dat oplegt, moet je volgen.”

“De One Love-armband is ook niet de enige mogelijke manier om een statement te maken dat de rechten van de lgbtqi+-gemeenscha­p verdedigt”, zo merkt Dirickx op. “De spelers zouden ook een boodschap kunnen posten op sociale media. Daar kan Qatar niets aan veranderen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium