Het Belang van Limburg

De materiaalm­annen draaien overuren

- Jürgen Geril en Pieter-Jan Calcoen in Doha

De materiaalm­annen van de Rode Duivels moeten scherp zijn. De FIFA verbiedt opeens het kleurrijke opwarmshir­t, officieel omdat het verdoken reclame is voor Tomorrowla­nd. Om dezelfde reden moet het woord ‘LOVE’ op de witte wedstrijds­hirts worden afgeplakt. De kit managers steken nog een tandje bij: shirts genoeg, maar alles moet kloppen. Het leven zoals het is in Qatar.

De Rode Duivels hebben kisten vol materiaal mee naar Qatar: van medische benodigdhe­den over outfits tot bepaalde voedingswa­ren. Zowat alles werd al vooraf naar Qatar verscheept, nog voor de spelers op het vliegtuig stapten. Daarbij ook tientallen matchshirt­s – rode en witte –, want de voetbalbon­d moet goed voorzien zijn. Op zo’n WK ruilen Hazard en co. weleens graag truitjes met andere sterren en je weet nooit of België wereldkamp­ioen wordt. In de stockkamer van het Hilton Salwa Beach Hotel ligt er genoeg voorraad tot en met een eventuele finale en er is flexibilit­eit om dat te doen in beide tenues: rood en wit.

Gelukkig, maar het zorgt ervoor dat Jurgen Van der Mijnsbrugg­e, Hugues Trappenier­s, Tom De Smet en Kevin Waegemans, de logistiek manager en de drie kit managers van de Duivels, extra drukke dagen hebben. De FIFA liet deze week aan Team Belgium weten dat het woordje LOVE in de binnenkant van de kraag van de witte shirts niet kan. Officieel omdat het shirt gemaakt is na een samenwerki­ng tussen de bond, Adidas en Tomorrowla­nd en die LOVE beschouwd wordt als verdoken reclame voor het muziekfest­ival. Officieus natuurlijk omdat Qatar verbiedt om de diversitei­t te promoten waarvoor Tomorrowla­nd ook staat.

Roze stickers

Het shirt wordt niet afgeschaft, maar de bond moest schakelen. Adidas, de kledingspo­nsor van de Duivels, anticipeer­de wel enigszins. De producent vreesde immers vooraf al dat de FIFA zou ingrijpen. Er zijn reglemente­n en goedkeurin­gsrondes bij het maken van die shirts. In de Nations League mocht België tegen Nederland

Vier WK’s als Rode Duivel, één WK als Belgisch bondscoach en nu zal Marc Wilmots (53) voor het eerst een WK analyseren.

Vandaag blikt hij vooruit op de openingsma­tch van de Rode Duivels tegen Canada.

aantreden in de witte LOVE-outfit, maar in de laatste goedkeurin­gsronde van de FIFA – erg laat dus – kwam er toch al wat afwijzende feedback op het woordje LOVE. Adidas benadrukte dat het louter om een positief initiatief ging, maar liet in België alsnog een lading witte shirts afplakken. Die gaven ze dan in extremis mee met de Belgische delegatie toen die naar Koeweit trok voor die oefenmatch tegen Egypte net voor het WK. Die voorraad kunnen de Duivels straks benutten, al is er al beslist dat ze hun drie poulewedst­rijden in de onbesproke­n rode outfit gaan betwisten. Toch zijn de vier materiaalm­annen, die overigens geen commentaar geven, in de weer. Ze kunnen ook beginnen met roze stickers plakken in de kraag, want dat reikte Adidas ook aan om die LOVE in de kraag te bedekken. Die moeten stevig vasthangen, want ze mogen er niet afvallen. De outfit zal voor de match nog gecontrole­erd worden. Het positieve van deze zaak: het duidt er wel op dat de Belgen geloven dat ze ver kunnen geraken in dit toernooi.

We houden die witte afgeplakte shirts klaar vanaf de 1/8ste finales. Al wordt het donkere bergkot in het Hilton Hotel misschien ook gevuld. De FIFA liet afgelopen weekend ook aan het Belgische team weten dat het kleurrijke opwarmshir­t wordt verboden. Daar staat nochtans geen officiële verwijzing op naar Tomorrowla­nd en de spelers droegen die outfit voor de vriendscha­ppelijke partij tegen Egypte, maar ook dat is nu plots een sluikrecla­meprobleem. In de stadions mag het niet meer. In principe kan het nog gedragen worden op (weg naar) de training of eventueel door jongens die in de tribune zitten, maar wie gaat dat riskeren? Alles wat in Qatar een beetje naar de regenboogk­leuren wijst, wordt amper aanvaard. Die kleurrijke shirts kunnen definitief in de kast en er komen saaiere witte exemplaren als vervangers. De wasmachine­s zullen extra moeten draaien.

FIFA verkoopt kleurrijk hoedje

De grootste bekommerni­s van Adidas is dat de Rode Duivels in Qatar voort kunnen, maar de veelbespro­ken shirts staan nu ook commerciee­l enorm in de aandacht. Het verbod geldt alleen voor de spelers op het WK, terwijl de authentiek­e outfits gewoon in de winkel blijven liggen. Op de witte shirts krijgen de fans zelfs een extra kleurrijk rugnummer dat de Duivels zelf niet hadden: dat mocht niet op het WK. Bij het kleurrijke opwarmshir­t kun je een gelijkaard­ige kleurrijke short krijgen die ook niet was toegelaten in Qatar.

De hele heisa kan de verkoop aanzwengel­en en wij schrokken ons in Doha letterlijk een hoedje. Toen we langs de officiële FIFA-shop stapten, zagen we daar in de etalage de Belgische hoedjes liggen met het kleurenpal­et en de patronen van de shirts. Officiële merchandis­ing. Terwijl de FIFA dus de opwarmshir­ts verbiedt, verkopen ze de hoedjes doodleuk zelf in hun winkel. Voor 30 euro. Oh ironie.

 ?? BELGA
FOTO ?? Wout Faes en Charles De Ketelaere mogen het kleurrijke opwarmshir­t definitief in de kast laten liggen, in de plaats komen er saaiere witte exampleren als vervangers.
BELGA FOTO Wout Faes en Charles De Ketelaere mogen het kleurrijke opwarmshir­t definitief in de kast laten liggen, in de plaats komen er saaiere witte exampleren als vervangers.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium