Het Belang van Limburg

Ivoriaanse spits vluchtte uit Oekraïne voor oorlog en voetbalt nu voor FC Veldwezelt

- Eddy Stienissen

VELDWEZELT DERDE PROVINCIAL­E C Hij werd geboren in Ivoorkust, voetbalde in Tunesië, Oman, Polen en Oekraïne, maar sloeg daar op de vlucht voor de oorlog. Vorig weekend vierde Alamissa Viera Ouattara (32) zijn debuut bij derdeprovi­ncialer Veldwezelt (3C). “De Belgische voetballie­fhebbers gaan me snel leren kennen.”

Alamissa Viera Ouattara werd 32 jaar geleden geboren in Ivoorkust. “Er was al snel interesse, maar omwille van administra­tieve redenen duurde het tot mijn zeventiend­e vooraleer ik op een Tunesische uitnodigin­g mocht en kon ingaan”, vertelt de boomlange aanvaller. “Gespeeld heb ik daar echt niet, want toen de trainer moest opstappen, trok ook ik richting Oman. Na anderhalf seizoen daar bij een tweedeklas­ser werd ik tijdens een trip naar Dubai ontdekt door een Oekraïense club. Daar speelde ik, zowel als verdediger als aanvaller, in de drie hoogste competitie­s bij onder meer Kolos Kovalivka en FC Arsenal Kyivschyna. Ik leerde er ook mijn vrouw Natalia kennen en we stichtten een gezin. Tussendoor heb ik nog voor het Poolse Pradniczan­ka Krakow gespeeld, maar Oekraïne leek voor ons allemaal toch de eindbestem­ming te worden. Tot de oorlog met Rusland uitbrak...“

Meteen het sein om te vertrekken?

“Zo’n stap zet je natuurlijk niet van vandaag op morgen. Voor mij was dat veel makkelijke­r dan voor mijn vrouw, die zo voor het eerst haar hele familie moest achterlate­n. Echt in het oorlogsgew­eld hebben we nooit gezeten, maar toen de schermutse­lingen al tot op goed 50 km van ons verblijf naderden, sloeg de angst toch toe.”

Met auto naar België

“Wij hadden het geluk dat we het land toch mochten verlaten, in tegenstell­ing tot mijn ploegmaats, die meteen werden opgeroepen om mee te vechten. Mijn dubbele nationalit­eit heeft toen duidelijk in ons voordeel gespeeld.”

En zo kwam België in beeld?

“We zijn met de auto via Polen naar het westen gereisd en uiteindeli­jk in België beland. Waarom België? Het was puur een keuze op basis van geruchten. Men sprak erover als een gastvrij land, met vriendelij­ke en behulpzame mensen. We hebben ons deze keuze nog niet beklaagd, integendee­l. Via de familie Levenstond vonden we een appartemen­tje in Vroenhoven en kon ik ook aan de slag in hun Vis Factory in Vlijtingen. Een auto bezitten we niet, zodat ik dagelijks met de fiets naar mijn werk rij. Zo blijf ik in conditie (lacht).”

En hoe kwam je bij Veldwezelt terecht?

“Ik had eerste enkele oefenwedst­rijden gespeeld bij het Nederlands­e Leonidas en daar werd ik ontdekt door keeperstra­iner Eric Bastiaens, die naast Veldwezelt ook aan de slag was bij een Maastricht­se club. Van het een kwam zo het ander, al liep dat niet van een leien dakje. Eerst claimde Leonidas mijn aansluitin­g, daarna was het wachten tot de nodige papieren in orde waren. Tot overmaat van ramp liep ik op training ook nog eens een spierscheu­rtje op, waardoor het nog langer duurde dan oorspronke­lijk gepland. Gelukkig kon ik zaterdag tegen Stokkem mijn debuut maken.” Trainer Davy Schetz van tegenstand­er Stokkem typeerde de Veldwezelt-aanwinst alvast als “stevig, sterk aan de bal en een uitstekend kopspel.”

“De Belgische voetballie­fhebbers gaan me snel leren kennen. Ik zal me tonen, zeker weten”, belooft Ouattara.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Alamissa Viera Ouattara vluchtte voor de oorlog uit Oekraïne en belandde bij… Veldwezelt. “De Belgische voetballie­fhebbers gaan me snel leren kennen.”
FOTO SERGE MINTEN Alamissa Viera Ouattara vluchtte voor de oorlog uit Oekraïne en belandde bij… Veldwezelt. “De Belgische voetballie­fhebbers gaan me snel leren kennen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium