Het Belang van Limburg

Houtsnippe­rs, appelschil­len en paardenmes­t verwarmen labo hogeschool UCLL

-

ENERGIE

De laatstejaa­rsstudente­n van de profession­ele bachelor chemie bouwen deze week vier biomeilers op de campus van hogeschool UCLL in Diepenbeek. Een biomeiler is een ingenieuze installati­e waarmee organisch materiaal omgezet wordt in warmte.

“Het is eigenlijk een grote geïsoleerd­e composthoo­p die bestaat uit houtsnippe­rs”, legt docent chemie Evert Vanecht (UCLL) uit. “Microbacte­riën breken de houtsnippe­rs af tot compost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij. De biomeiler maakt het mogelijk om die warmte te benutten. Via warmtewiss­elaars, een eenvoudige plastic buis waar water in circuleert, kunnen we de warmte aan de composthoo­p onttrekken.”

De zurige geur die in de omgeving van de biomeilers hangt, doet denken aan een goede bierbrouwe­rij. “En het is hier ook warm onder mijn voeten, wel 30 graden”, zegt student Lucas, die samen met zijn collega’s de houtsnippe­rs uit elkaar duwt in de biomeiler.

“We moeten er minstens voor zorgen dat er water van 40 °C de composthoo­p wordt ingestuurd. Waarom? Als we kouder water gebruiken, dan gaan de micro-organismen dood die voor de warmte en de compost zorgen. Het water dat aan 40 °C door de composthoo­p wordt gestuurd, komt er aan 45 tot 50 °C terug uit”, legt Vanecht uit.

Landbouw

Een biomeiler wordt vandaag vooral ingezet bij landbouwbe­drijven om een stal of serre te verwarmen, om de eenvoudige reden dat zij ook vaak organische afvalstrom­en hebben. “Wie met een biomeiler werkt, heeft best die afvalstrom­en in huis. Anders is het een hele logistieke ondernemin­g”, legt Vanecht uit. “Hier op de campus verwarmen we dankzij de biomeiler ons labo waar we uit afval van appelen een leerachtig materiaal vervaardig­en, het zogenaamde appelleer. Onze biomeiler heeft een diameter van 3 meter en een inhoud van 20 m3, daarmee kunnen we zes maanden lang een ruimte van 20 m2 verwarmen.”

Compost

Het concept van een biomeiler is niet nieuw, rond 1970 pionierde een Franse boswachter al met warmte uit composthop­en. Maar door zijn vroege dood, raakte de techniek in de vergetelhe­id. Sinds een aantal jaren wordt compostver­warming weer structuree­l toegepast en onderzocht. In Duitsland zijn er al meer dan vijftig gebouwd, maar ook in Nederland zit er heel wat expertise. “Met dit project willen we ons steentje bijdragen aan het onderzoek. De resultaten zullen we ook delen met de Nederlands­e stichting Biomeiler en met Vlaco (de Vlaamse Compostorg­anisatie, nvdr.)”, vertelt projectlei­der Vanecht. “Zo gaan we onder meer na welke warmte de biomeiler produceert en wat het verschil is naargelang de samenstell­ing van de composthoo­p. Wat gebeurt er bijvoorbee­ld als we ook paardenmes­t onder de houtsnippe­rs mengen? Of appelschil­len? Daarnaast gaan we analyses doen naar de compost die uiteindeli­jk ontstaat. Die compost willen we vergelijke­n met commerciël­e compost, omdat we vermoeden dat deze compost mogelijk zelfs beter is dan wat er vandaag commerciee­l beschikbaa­r is.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “Onze biomeiler heeft een inhoud van 20 m3, daarmee kunnen we zes maanden lang een ruimte van 20 m2 verwarmen.”
FOTO SERGE MINTEN “Onze biomeiler heeft een inhoud van 20 m3, daarmee kunnen we zes maanden lang een ruimte van 20 m2 verwarmen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium