Het Belang van Limburg

Hasseltse basisschol­en krijgen hun eigen bib

-

LEZEN

onze kinderen installere­n en hun taalontwik­keling stimuleren.” “De 50.000 boeken die in de bibtruck stonden, worden verdeeld in deze 27 ‘Bib op school’-initiatiev­en”, legt directeur Martine Balcer van de BHL uit. “Op die manier kunnen we in elke school een volwaardig en eigentijds aanbod voorzien. Maar we zullen de collectie die er vandaag is, nog uitbreiden met nieuwe aanwinsten, zodat de scholen ook een up-todate aanbod hebben dat wisselt en uitbreidt.”

Boekenziek­enhuis

Elke school krijgt ook een uitleentoe­stel met RFID-technologi­e, zoals in de echte bibliothee­k en kindvriend­elijk meubilair, dat de kinderen moet aanzetten om zich neer te zetten en rustig een boek te lezen. “We willen hen tonen dat dit in de ‘echte’ bibliothee­k ook zo is en hen uitnodigen om ook daar een kijkje te komen nemen. Maar op school mag elke school zelf de ruimte inkleden naar eigen smaak.” In De Boomgaard zijn dat toffe zetels en hippe boekenkast­en. En er is zelfs een ‘Boekenziek­enhuis’ voor boeken die er ‘fysiek’ wat minder aan toe zijn en herstel nodig hebben. “Voor ons is de ‘Bib op School’ een voltreffer”, zeggen leerkracht­en Bieke Marchal en Hilde Heyligen. “We hadden al een leesklas, maar dit is zo veel meer en door de constante input van nieuwe boeken, worden de leerlingen nog meer uitgenodig­d en uitgedaagd om te lezen. We merken alleszins dat de leerlingen heel graag naar de ‘Bib op School’ willen.”

Leesbeleid

“Bovendien maakt de ‘Bib op School’ ook deel uit van ons leesbeleid”, zegt directeur Patricia Scheepers. “We willen het leesplezie­r vergroten en maken daarom, al enkele jaren, elke dag een kwartier tijd om echt te lezen en iedereen doet mee. En er gaat geen Poëzieweek, Jeugdboeke­nmaand of Voorleeswe­ek voorbij zonder dat we initiatiev­en opzetten om het lezen te bevorderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium