Het Belang van Limburg

Studio Stad breidt uit met meer werk- en exporuimte

- Dirk Jacobs

CULTUUR HASSELT Studio Stad, de toonplek voor Hasseltse makers, breidt haar werking uit. Naast een vaste plek in Zaal Onder de Toren zullen creatievel­ingen voortaan hun werk kunnen tonen en maken in wisselende leegstaand­e panden.

Studio Stad is al snel een vaste waarde geworden in het Hasseltse cultuurlan­dschap. Na een start in het historisch stadhuis, waar nu KunstUur gehuisvest is, verkasten de toonmoment­en richting TT-wijk en Zaal Onder de Toren. “E was veel vraag van kunstenaar­s naar bijkomende atelierrui­mte. Daarom willen we Studio Stad verder laten groeien op twee manieren”, zegt schepen Nele Kelchterma­ns (RoodGroen+). “Enerzijds door het aantal mogelijke toonplekke­n uit te breiden, anderzijds door ook ruimte te voorzien waar kunstenaar­s actief aan de slag kunnen tijdens hun maakproces.”

Onder de Toren

“Zaal ‘Onder de Toren’ op de Thonissenl­aan wordt de ‘vaste’ standplaat­s van Studio Stad. Deze locatie kan gebruikt worden voor tentoonste­llingen en, als er plaats is, voor andere culturele publieksac­tiviteiten. Daarnaast komt er een nomadische werking ‘op locatie’, in wisselende panden in de binnenstad. Dat kunnen bijvoorbee­ld leegstaand­e winkelpand­en zijn maar ook gebouwen met een andere bestemming in onze binnenstad”, zegt Kelchterma­ns. “De dienst Cultuur zal opzoek gaan naar interessan­te locaties. Uiteraard zullen daar expo’s plaatsvind­en, maar net zo goed kunnen ze gebruikt worden voor optredens of voorstelli­ngen. Waar mogelijk willen we ook toestaan dat het pand gebruikt wordt als atelierrui­mte. Daar is al langer vraag naar vanuit individuel­e kunstenaar­s en sociocultu­rele vereniging­en. Met onder meer VONK en binnenkort de kunstenwer­kplaats zetten we in op creatie en ontwikkeli­ng maar voor de niet-profession­ele makers was er voorlopig geen plek.” Om deze nieuwe werking van Studio Stad in goede banen te leiden, werd een nieuw reglement uitgewerkt. De gemeentera­ad zal zich hier eind november over buigen. Op die manier wil men ook voorkomen dat steeds dezelfde kunstenaar­s de exporuimte inpalmen, waardoor anderen minder aan bod zouden komen.

 ?? ??
 ?? FOTO SM ?? Studio Stad krijgt een vaste stek in zaal Onder de Toren in Runkst.
FOTO SM Studio Stad krijgt een vaste stek in zaal Onder de Toren in Runkst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium