Het Belang van Limburg

Bier met Britse en Amerikaans­e hop voor Liberation Garden

-

BROUWERIJ BARAK

Microbrouw­erij ‘Barak’ opereert momenteel nog vanuit een garage in de Nachtegaal­straat in Leopoldsbu­rg. Bjorn, Michaël en Jorn droomden als bierliefhe­bbers al langer van een eigen biermerk. “Toen Bjorn een garage ging bouwen naast zijn huis, zagen we meteen een brouwerij voor ons. Gelukkig zag Bjorn dat ook wel zitten”, lacht Michaël. “Sneller dan gepland stond de garage er.” Een tweejarige cursus microbrouw­en en een paar bakken bier later, dienden de drie vrienden hun vergunning­saanvraag in. “We zijn alle drie eigenaar van de ondernemin­g en hebben allen evenveel geïnvestee­rd. Het project heeft ons tot nu toe zo’n 20.000 euro gekost. De bedoeling is dat we blijven investeren om onze garage te ontgroeien.”

Splendid

Het volledige ontwerp van Barak ademt Leopoldsbu­rg: “Ons bier heet LBG, zo noemden wij Leopoldsbu­rg vroeger vaak. Onder de drukletter­s ‘LBG’ is het stratenpla­n van de gemeente te zien en in het logo herken je ook de barakken van het militair domein.” Het trio ging dan ook aankloppen bij het gemeentebe­stuur met de vraag of een samenwerki­ng mogelijk was. En wat bleek? Het concept van Barak paste meteen bij het nieuwe museum Liberation Garden. “Brouwerij Barak gaat voor ons museum een bier op maat brouwen”, vertelt schepen van Toerisme Marleen Kauffmann (cd&v). “Het bier zal “Splendid” heten, naar “Cinema Splendid”. Daar gaf generaal Brian Horrocks het bevel voor Operatie Market Garden, tijdens de Tweede Wereldoorl­og. En zo werd uiteindeli­jk Noord-Limburg bevrijd. Het Splendid-bier wordt gemaakt met hop uit Groot-Brittannië en de VS, de geallieerd­en uit de oorlog.”

Hoewel de brouwerij nog vrij kleinschal­ig werkt, staat dat de samenwerki­ng met het museum niet in de weg. “Ze zijn dankzij onze samenwerki­ng immers verzekerd van een bepaalde afname om hun brouwerij te doen groeien. Wij zijn blij dat we als lokaal bestuur lokale initiatiev­en als deze kunnen steunen”, zegt Kauffmann.

2 euro per flesje

Vrijdag stellen de drie brouwers hun eerste vier LBG-bieren voor. Ze hopen dat het in de smaak zal vallen, maar de brouwers blijven bescheiden. “Onze eerste ambitie is om zo snel mogelijk uit de garage te kunnen verhuizen”, zegt Bjorn. “We hopen een plek in het centrum te vinden waar we het brouwen kunnen combineren met een café. Elke vijf weken kunnen we 200 liter bier produceren. Dat zijn 600 flesjes bier. Qua smaak hebben we voor elk wat wils: een zacht bier met toetsen van citrus, een bier op basis van pasta, een blond bier dat minder bitter is en een experiment­eel bier. Heel lekker allemaal. Het alcoholgeh­alte bedraagt 6,5 procent. Het bier is te koop in de brouwerij en kost hier 2 euro per flesje.” Binnenkort kan je het Kampse gerstenat ook proeven bij een aantal lokale horecazake­n. Over enkele weken heeft Barak ook een eigen pop-up tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in het centrum van Leopoldsbu­rg.

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Bjorn Ruysen, Michaël Bynens en Jorn Vankrunkel­sven van brouwerij Barak stellen trots hun eerste biertjes voor met de naam LBG, een verwijzing naar Leopoldsbu­rg.
FOTO ZAHRA BOUFKER Bjorn Ruysen, Michaël Bynens en Jorn Vankrunkel­sven van brouwerij Barak stellen trots hun eerste biertjes voor met de naam LBG, een verwijzing naar Leopoldsbu­rg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium