Het Belang van Limburg

Wie is Raf Simons?

-

de draad weer op. Wat fans doet hopen dat het ook deze keer maar een pauze wordt. Met Riot Riot Riot bracht hij silhouette­n die hij tot dan grotendeel­s geweerd had: weg van de slanke elegantie die hij eerder bracht, zat die collectie vol met oversized jassen, bombers en brede, lage broeken. Zoals vaak geïnspiree­rd op streetwear, zonder het simpelweg te reproducer­en. “Het liet zien dat hij niet enkel anderen, maar ook zijn eigen beeld op de mode in vraag durft te stellen”, zegt Brajato.

Het liet vooral ook een intelligen­te ontwerper zien die altijd zijn buikgevoel is blijven volgen.

Raf Simons

Maar dat de verwachtin­gen torenhoog waren, stak Simons nooit onder stoelen of banken. “Het is te intens, te veel, veel te veel collecties”, gaf hij in een video-interview met de Amerikaans­e krant The New York Times in 2016 aan, vlak na zijn vertrek als ontwerper bij Dior.

Of dat de reden is dat hij nu met zijn eigen collectie stopt, daar hebben we momenteel het raden naar. Maar het is wel dat compromisl­oos volgen van zijn eigen instinct dat maakt dat de collecties die hij uitbracht onder zijn eigen naam zo uniek waren en gemist zullen worden. “Zonder afbreuk

➜ Geboren op 12 januari 1968

➜ Afkomstig uit Neerpelt

➜ Studeert in 1991 af als productont­werper van Luca School of Arts in Genk

➜ Loopt tijdens zijn studie stage bij Walter Van Beirendonc­k

➜ Richt in 1995 zijn eigen merk op

➜ Ontwierp naast zijn eigen label ook bij Jil Sander (2005–2012), Christian Dior (2012–2015) en Calvin Klein (2016–2018) te doen aan de collectie die Simons bij Prada tekent, zijn eigen merk zat niet binnen een grote modegroep”, zegt Brajato. “Het is de schoonheid, maar ook de uitdaging van elk onafhankel­ijk merk: die vrijheid, maar tegelijk druk om te overleven als merk.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium