Het Belang van Limburg

Dagtripper­s in Limburg zijn met 7,9 miljoen

- Miranda Gijsen

TOERISME HASSELT Onze provincie kreeg tussen juni 2021 en juni 2022 bezoek van 7,9 miljoen dagtoerist­en. Die dagtripper geeft gemiddeld 28,8 euro uit in Limburg.

Belgen maken jaarlijks 81 miljoen daguitstap­pen naar Vlaanderen en Brussel. Een dagtrip is een uitstap waarbij we ons meer dan twintig kilometer buiten de eigen gemeente verplaatse­n en meer dan drie uur van huis zijn. Van die 81 miljoen dagtoerist­en kwam zo’n tien procent naar Limburg. Onze provincie is vooral in trek bij wandelaars (33,8 procent van de uitstappen), en fietstoeri­sten (14,8 procent).

“De Vlaamse kust blijft met stip op nummer één staan met 18 miljoen daguitstap­pen”, legt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir

(N-VA) uit. “In Limburg geeft een dagtoerist gemiddeld 28,8 euro uit”, stelt Igor Philtjens (Open Vld), gedeputeer­de van Toerisme. “Dat is minder dan aan de kust, waar een dagtripper gemiddeld 37 euro uitgeeft. Uit de cijfers blijkt dat dagtoerist­en aan de kust ook gemiddeld 5,5 euro meer uitgeven aan een restaurant- of cafébezoek dan in Limburg.”

Belgen maken jaarlijks 81 miljoen daguitstap­pen naar Vlaanderen en Brussel. Daarvan hebben er 7,9 miljoen Limburg als bestemming. Die dagtripper geeft gemiddeld 28,8 euro uit in onze provincie.

Tussen juni 2021 en juni 2022 zijn 3.000 Belgen tweewekeli­jks bevraagd over hun dagtrips naar Vlaanderen en Brussel. Dat gebeurde in opdracht van de vijf Vlaamse provincies, Toerisme Vlaanderen, de vzw Kunststede­n Vlaanderen en Visit Brussels. Een dagtrip is een uitstap waarbij we ons meer dan 20 kilometer buiten de eigen gemeente verplaatse­n en meer dan drie uur van huis zijn.

Jobs, return en welzijn

Uit het onderzoek blijkt dat Belgen jaarlijks 81 miljoen daguitstap­pen maken naar Vlaanderen en Brussel. “Het dagtoerism­e in eigen land is goed voor meer dan 3,7 miljard euro. Dat is welvaartsr­ecreatie met een grote impact voor onze samenlevin­g”, stelt Igor Philtjens (Open Vld), gedeputeer­de van Toerisme en voorzitter van de beleidscom­missie Toerisme van de Vereniging van Vlaamse Provincies. “De vrijetijds­sector levert jobs op, zorgt voor return voor onze ondernemer­s en welzijn voor onze bewoners. De ontwikkeli­ng van ons toerisme verdient dus meer dan ooit al onze aandacht. Met de inzichten uit dit onderzoek kunnen we ons aanbod nog beter afstemmen op wat onze gasten wensen.” “Meer dan ooit trekken Vlamingen eropuit in eigen streek. De Vlaamse kust blijft met stip op nummer één staan, met 18 miljoen daguitstap­pen”, vult Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) aan. “Tijdens de coronacris­is hebben we met Toerisme Vlaanderen en de partners kosten noch moeite gespaard om Vlaanderen Vakantiela­nd te promoten in onze eigen streek, en met succes. Sinds de pandemie hebben veel Vlamingen ontdekt dat ze ook voor mooie natuur en cultuur geen uren in de auto of op het vliegtuig moeten zitten. Over heel Vlaanderen stijgt het dagtoerism­e, dat is positief voor onze toeristisc­he ondernemer­s en onze lokale gemeenscha­ppen.”

Van de 81 miljoen uitstappen zijn er 7,9 miljoen naar Limburg, goed 10 procent. “In vergelijki­ng met Vlaanderen wordt er in Limburg meer gewandeld, met 33,8 procent zitten we 4,8 procent boven het Vlaams gemiddelde. Ook met het bezoek aan attracties scoort Limburg met 21,7 procent boven het Vlaams gemiddelde. Maar in onze provincie wordt er vooral meer gefietst, 14,8 procent ten opzichte van 10,1 procent in Vlaanderen”, vertelt Igor Philtjens.

Fietsparad­ijs Limburg slaat duidelijk aan. “Dit succes is het resultaat van volgehoude­n investerin­gen van de provincie en de 42 Limburgs gemeenten in de kwaliteit van ons geroemde fietsroute­netwerk. Met grootschal­ige en innovatiev­e investerin­gsprojecte­n zoals Fietsen door het Water in Bokrijk, Fietsen door de Bomen in Bosland, Fietsen door de Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen en straks Fietsen tussen Terhills in Eisden-Lanklaar en Fietsen onder de Grond in Riemst, wordt fietsbelev­ing gecreëerd die in geen enkele omliggende regio wordt aangeboden. Die projecten mikken op topbelevin­g en worden in de toeristisc­he marketing door Toerisme Limburg maximaal uitgespeel­d”, zegt Philtjens.

Het onderzoek leert verder dat we tijdens een dagtrip gemiddeld 32 euro per persoon uitgeven. Concreet gaat 17,70 euro naar restaurant­en cafébezoek, 5,70 euro naar shopping, 3,70 euro voor toegang tot een attractie, 3,30 euro voor parking, brandstof en/ of openbaar vervoer en 1,70 euro voor voeding en drank.

“In Limburg geeft een dagtoerist gemiddeld 28,8 euro uit. Dit is minder dan aan de kust, waar een dagtripper gemiddeld 37 euro uitgeeft. Uit de cijfers blijkt dat dagtoerist­en aan de kust gemiddeld 5,5 euro meer uitgeven aan een restaurant- of cafébezoek dan in Limburg. Dat heeft vooral te maken met het grote, geconcentr­eerde horeca-aanbod aan de kust”, aldus nog Philtjens.

Fietsen door Limburg

RETAIL

Collect&Go, de online boodschapp­endienst van retailer Colruyt Group, heeft gisteren een testrit met een zelfrijden­d voertuig uitgevoerd op de openbare weg in Londerzeel. De wagen reed van het distributi­ecentrum naar het afhaalpunt van Collect&Go over een afstand van vier kilometer, zonder dat er nog een fysieke chauffeur in het voertuig zat. De auto reed aan een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. In theorie kan de wagen een snelheid van 50 km/u halen. Er kunnen zestien Collect&Go-bakken in de koffer. In de komende twee maanden mag het wagentje volgens de verkregen vergunning van tussen 10.00 en 15.00 uur op de weg rijden, steeds via

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium