Het Belang van Limburg

Minister Lahbib draagt regenbooga­rmband in gesprek met FIFA-baas

-

Vlak voor de aftrap van de wedstrijd ontmoette minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Met een symbolisch­e armband gaf ze hem te kennen wat ze vond van het verbod in Qatar op het steungebaa­r voor de LGBTQIA+-gemeenscha­p.

Minister Lahbib volgde daarmee het voorbeeld van de Duitse minister van Binnenland­se Zaken. Ze werd vlak voor de match van de Rode Duivels tegen Canada in het Ahmad Bin Ali-stadion aan de zijde van FIFA-voorzitter Gianni Infantino gefotograf­eerd met een One Love-regenbooga­rmband om de bovenarm.

Een een-tweetje met de nationale ploeg werd het wel niet. De Duivels hielden, in tegenstell­ing tot hun Duitse collega’s, geen handen voor de mond. Ze deden wat bondscoach Martinez

hen had opgedragen: 100 procent concentrat­ie op de bal.

Veeg uit de pan

Minister Lahbib had vooraf al te kennen gegeven dat ze de mensenrech­ten in de Golfstaat aan de kaak zou stellen. Met haar statement lijkt ze ook de FIFA een veeg uit de pan te geven. De wereldvoet­balbond had pas bekendgema­akt dat aanvoerder­s met zo’n armband een gele kaart op het rekest krijgen. Die hoefde onze minister van Buitenland­se Zaken niet te vrezen, waardoor het haar vrij stond om zo’n One Love-regenbooga­rmband te dragen. De ‘One Love’-campagne kwam er op initiatief van de Europese voetbalbon­den. Onder meer met de aanvoerder­sband wilden ze standpunt innemen tegen de schendinge­n van de mensenrech­ten in Qatar. Toen de gele kaart werd aangekondi­gd door de FIFA, bleef de armband echter in de kast liggen.

 ?? FOTO AP ?? Minister Hadja Lahbib met de inmiddels ‘controvers­iële’ One Loveband om haar arm, in de tribune in gesprek (of in discussie) met FIFA-voorzitter Gianni Infantino.
FOTO AP Minister Hadja Lahbib met de inmiddels ‘controvers­iële’ One Loveband om haar arm, in de tribune in gesprek (of in discussie) met FIFA-voorzitter Gianni Infantino.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium