Het Belang van Limburg

Leerlingen kijken stiekem WK op de schoolbank­en

- Ellen Nagtegals

STREAMINGD­IENSTEN BOCHOLT/TONGEREN Een WK zonder vakantie, dat frustreert de schoolgaan­de jeugd. Leerlingen die het echt niet uithouden, volgen de matchen stiekem tijdens de les, op hun laptop. “Onze streamingc­ijfers zijn verdubbeld, we gaan enkele sites moeten blokkeren.”

Wat doet een voetbalmin­nende leerling als een match van pakweg Frankrijk of Argentinië samenvalt met de les biologie? Vroeger werd dan vooral hard gevloekt, maar nu kan het WK op allerlei manieren gestreamd worden. “Omdat ook wij hoorden dat leerlingen tijdens de les naar het WK keken, hebben we onze streamingc­ijfers eens bekeken”, vertelt Bart Schijns, directeur van het Biotechnic­um in Bocholt. “Wat blijkt? Er is hier twee keer meer gestreamd dan normaal. En er zijn ook al leerlingen betrapt. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn, daarom gaan we nu enkele streamingw­ebsites blokkeren.” Maar de directeur wil niet hardvochti­g zijn. “Omdat we zien dat het WK hier op school leeft, hebben we besloten dat de wedstrijd Kroatië-België, op 1 december om 16 uur, wel kan bekeken worden. Wie dan les heeft tot halfvijf, kan zo het eerste halfuur toch zien.”

Ook in Viio Tongeren kennen ze het probleem. “We hebben al twee leerlingen betrapt die tijdens de les naar een match aan het kijken waren. Zij hebben hun gsm moeten inleveren”, zegt Wouter Heuts, campusdire­cteur van de eerste en tweede graad in Viio Tongeren. In het Breese Sint-Augustinus­instituut was een van de vijfdejaar­s zijn gsm tot het einde van de dag kwijt omdat hij stiekem aan het kijken was. “Leerlingen hebben ook al gevraagd of ze in de middagpauz­e iets kunnen organisere­n. We zullen dat bekijken”, zegt directeur Kurt Convents. Niet in elke school is de WK-gekte even groot. En leerlingen tonen zich ook vaak kritisch over gastland Qatar. “We hebben al de vraag gekregen of het mogelijk is om de Belgische vlag aan school uit te hangen samen met de regenboogv­lag, om een statement te maken. Dat zullen we ook doen”, zegt Guy Voets, coördinere­nd directeur van de derde graad in Viio Tongeren.

 ?? FOTO TIKTOK ?? Op TikTok circuleren filmpjes van leerlingen die stiekem naar de matchen kijken tijdens de lessen wiskunde of Frans.
FOTO TIKTOK Op TikTok circuleren filmpjes van leerlingen die stiekem naar de matchen kijken tijdens de lessen wiskunde of Frans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium