Het Belang van Limburg

“Kuifje keert terug naar de maan”

Raphaël Liégeois (34) wordt de derde Belg in de ruimte.

-

Kuifje keert terug naar de maan. Met dat berichtje liet Raphaël Liégeois aan staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid Thomas Dermine (PS) weten dat hij erbij was. Hij wordt “carrière-astronaut”, zoals dat in het jargon heet. De derde Belg in de ruimte, na Dirk Frimout en Truienaar Frank De Winne. En de eerste uit Franstalig België. Het is twintig jaar geleden dat ons land nog een astronaut kon aanleveren.

Daar geraken is dan ook een huzarenstu­kje. Achttien maanden geleden begon de selectie. De ESA, het Europese Ruimteagen­tschap, kreeg een slordige 25.000 kandidatur­en binnen van mensen die zich geroepen voelden. In zes stappen zijn die teruggebra­cht tot vijf carrière-astronaute­n: mensen die onmiddelli­jk een contract van de ESA krijgen en hun training aanvatten. Iemand effectief klaarstome­n voor het echte werk, zal ook nog tijd vergen. Eerst volgt een jaar basistrain­ing. En dan minstens twee jaar training voor de specifieke missies. Met andere woorden, ten vroegste in 2026 zal Liégeois de ruimte ingaan.

Stressbest­endig

“Een jongensdro­om die in vervulling gaat”, zegt Raphaël zelf. Dat wil niet zeggen dat hij zijn hele carrière in het teken van de ruimtevaar­t heeft gesteld. Hij is van opleiding burgerlijk ingenieur, met een specialisa­tie in biomedisch­e informatic­a. Bovendien heeft hij een doctoraat in de neurologie en werkt hij als onderzoeke­r en lesgever in Zwitserlan­d, aan de École Polytechni­que Fédérale van Lausanne en aan de universite­it van Genève. Dat werk zal hij nu moeten opgeven. “Maar een vlucht naar de maan is dat offer wel waard. Dat is trouwens het mooie aan wetenschap. Zelfs als je er niet meer bent, blijft je werk zijn vruchten afwerpen.”

Op zich niet onmiddelli­jk het traject dat je van een astronaut verwacht. “De ESA zoekt sinds een paar jaar eerder wetenschap­pelijke profielen”, zegt Liégeois. “En je hoeft ook al geen enorme atleet te zijn om astronaut te worden. Mijn tijd op de tien kilometer is echt niet zo indrukwekk­end. Het gaat er hem eerder om hoe je functionee­rt onder stress.”

Fietstocht vanuit Singapore

En of je kunt bewijzen dat je iets in je mars hebt. Voor Liégeois was dat een fietstocht van Singapore – toen hij daar werkte – helemaal door Siberië naar België. Een odyssee die zes maanden duurde. “Als je dat kan, dan toon je dat kunt vooruitpla­nnen. Dat je het doorzettin­gsvermogen hebt om een moeilijke taak tot een goed einde te brengen”, zegt Frank De Winne, de voorganger van Liégeois en het hoofd van het opleidings­centrum van de ESA waar de astronaut in spe binnenkort aan de bak moet. “Ga er de andere carrière-astronaute­n maar op na. Ze hebben allemaal zo’n verhaal.” Het helpt natuurlijk ook dat er een stevig rondje gelobbyd werd vanuit de federale regering. België is de op vier na de grootste geldschiet­er van de ESA. Ver boven het gewicht van een eerder klein land. Enkel grote landen als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië doneren meer. “Een klein land op aarde, maar een groot land in de ruimte”, zegt Dermine. “Het belang van de ruimtevaar­t is niet enkel om te ontdekken. Het gaat er ook om jongeren te inspireren”, zegt De Winne. “Om hen warm te maken voor ingenieurs­wetenschap­pen. We zullen ze nodig hebben in de toekomst, om de klimaatkwe­stie aan te pakken.” Hij kan het weten. Het is nu aan Raphaël Liégeois om de fakkel over te nemen.

 ?? FOTO BELGA ?? Raphaël Liégeois.
FOTO BELGA Raphaël Liégeois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium