Het Belang van Limburg

Kajotster, vijand van Vlaams Blok, vriendin van Fabiola

- Veerle Beel

HAALTERT Minister van Staat Paula D’Hondt is op 96-jarige leeftijd overleden. De CVP-politica werd vooral bekend als koninklijk commissari­s voor de migranten.

Toen Paula D’Hondt-Van Opdenbosch in 1981 staatssecr­etaris van de PTT werd – het overheidsb­edrijf voor post, telegrafie en telefonie – was de CVP nog de grootste partij in het land. Ze kreeg snel de bijnaam ‘Paula Post’, omdat ze heel veel aan dienstbeto­on deed. In een decennium van grote werklooshe­id verhuisde ze de dienst Kijk- en Luistergel­d naar Aalst, traditione­el een armere pendelstre­ek richting Brussel. Even werd ze minister van Openbare Werken, maar toen die bevoegdhei­d naar de gewesten werd overgeheve­ld, was er voor haar geen plaats meer in de regering. Dat maakte de weg vrij voor een opdracht die ze tot tweemaal toe weigerde, maar premier Wilfried Martens bleef aandringen. In 1989 hapte ze toe en werd koninklijk commissari­s voor de migranten. Haar opdracht was om de problemen van integratie in kaart te brengen en het racisme in de samenlevin­g te bestrijden. Ze reisde het hele land rond om te gaan luisteren naar en te spreken met migranten en hun organisati­es. Geregeld werd ze daarbij vergezeld door koning Boudewijn, die haar missie een warm hart toedroeg.

In een interview in 2006 zei ze dat ze zich door die opdracht uitgedaagd voelde als politica: “Ik zag de maatschapp­elijke onrechtvaa­rdigheid en ik kende de inefficiën­tie van het politieke apparaat. Ik wilde niet dat de migrantenp­roblematie­k zou verdwijnen in de lades van de politiek.” Ze gaf ook toe dat ze bewust gepolarise­erd had: “Het was een strategie. De juiste, denk ik. De functie was zogezegd een troostprij­s. Maar dat zou niet waar zijn! Ik wilde ze allemaal voor hun verantwoor­delijkheid stellen. Daarom heb ik me volledig gegeven.”

Zwarte Zondag

Na Zwarte Zondag, de verkiezing­sdag van 1991 waarin het Vlaams Blok een eerste grote verkiezing­soverwinni­ng behaalde, werd ze uitgeroepe­n tot ‘vijand nummer één’ van die partij, ze werd ook fysiek belaagd; aanhangers van het Vlaams Blok, onder leiding van Filip De Winter, vielen haar huis aan. Het deed haar aan het fascisme van de Tweede Wereldoorl­og denken, die ze bewust had meegemaakt. Uiteindeli­jk leverde ze samen met haar kabinetsch­ef Johan Leman, die later het Centrum voor Gelijkheid van Kansen zou leiden, het ene kritische verslag na het andere af, dat uitmondde in een dik rapport van 3.000 bladzijden. Later werd dat ook wel oneerbiedi­g omschreven als ‘Het rapport dat niemand ooit las’. Er stond een lange lijst met aanbevelin­gen in, die actueel blijven. Ze kreeg diverse prijzen, waaronder de Arkprijs voor het Vrije Woord. Tot 1998 was ze voorzitter van Kind en Gezin.

Kajotster

Paula Van Opdenbosch werd geboren in Kerksken, een klein dorp tussen Aalst en Ninove. Haar vader was spoorlegge­r, haar moeder kantklosse­r. Haar sociale bewogenhei­d wortelde in de kajottersb­eweging rond priester-stichter Jozef Cardijn, die het ‘werkvolk’ meer waardighei­d wilde bijbrengen en hun leven wilde verbeteren. En later ook in de sociale school, waar ze het diploma van maatschapp­elijk werker behaalde. Bij de dood van koning Boudewijn, vroeg koningin Fabiola haar om een toespraak te houden op de begrafenis. Het mondde uit in een blijvende vriendscha­p. D’Hondt verloor in 2007 haar echtgenoot Paul, die schooldire­cteur was en met wie ze vijf kinderen had, onder wie politierec­hter Peter D’Hondt. Fysiek ging het de jongste jaren moeilijker, maar ze bleef de actualitei­t volgen.

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Paula D’Hondt in 2011.
FOTO JIMMY KETS Paula D’Hondt in 2011.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium