Het Belang van Limburg

Overdracht 66.000 sociale woningen kan zonder hoge notariskos­ten

- Yves Lambrix

Bij de grote, Vlaamse fusie van de sociale woonmaatsc­happijen zullen 66.000 huurwoning­en zonder tussenkoms­t van een notaris kunnen worden overgedrag­en. “Daardoor worden torenhoge notariskos­ten en lange administra­tieve procedures vermeden”, zegt Vera Jans (cd&v).

SOCIALE HUISVESTIN­G

Om de sociale huisvestin­gssector in Vlaanderen transparan­ter en efficiënte­r te maken, smelten de 134 huisvestin­gsmaatscha­ppijen en sociale verhuurkan­toren tegen 1 juli 2023 samen tot 42 grote woonmaatsc­happijen. Limburg is de enige provincie waar alle 19 sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen tot één huisvestin­gsmaatscha­ppij fuseren.

In de commissie Wonen keuren de Vlaamse meerderhei­dspartijen N-VA, cd&v en Open Vld donderdagn­amiddag een voorstel van decreet goed om de overdracht van woningen en gronden tussen de 124 sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen in het kader van de nakende fusie te vergemakke­lijken.

Massa erelonen

Een van de grootste problemen bij deze fusie is de overdracht van 66.000 sociale huurwoning­en en de naar schatting 4.000 tot 24.000 bouwpercel­en. De wet vereist immers dat voor de overdracht van elke huurwoning een aparte notariële akte wordt opgemaakt en/ of aangepast. “Een consultati­e bij verschille­nde notarissen leert dat zij het onhaalbaar vinden om die operatie te begeleiden en binnen het half jaar af te handelen”, zegt Vera Jans, de cd&v-woonexpert­e die het nieuwe voorstel van decreet mee heeft ingediend. Bij de aankoop van een woning betaalt u aan uw notaris belastinge­n (die hij/zij doorstort aan de overheid), een ereloon (vergoeding voor zijn/haar werk en verantwoor­delijkheid) en dossierkos­ten (voor extra opzoekinge­n en/of raadplegin­g van externe diensten). “Notarissen zijn voor de meeste akten gebonden aan een tarief dat hen door de wet wordt opgelegd. Maar wat de client uiteindeli­jk moet betalen, bevat zoveel individuel­e elementen dat dit sterk van dossier tot dossier kan verschille­n”, aldus de website notaris.be. Diezelfde website leert dat het ereloon van de notaris ongeveer 1 procent van de totale aankoopkos­ten van een onroerend goed bedraagt. Aan een (zeer voorzichti­ge) prijs van 150.000 euro per stuk zou de overdracht van 66.000 sociale woningen alleen al 100 miljoen euro aan erelonen betekenen, waarvan 24 miljoen euro in Limburg.

“In de plaats van torenhoge notariskos­ten en administra­tieve procedure en kosten kunnen de woonmaatsc­happijen dit geld veel beter gebruiken om zich goed te organisere­n en sneller sociale woningen te bouwen. De lange wachtlijst in de sector rechtvaard­igt dit”, meent Jans.

Enkel basisgegev­ens

Het nieuwe decreet bepaalt dat een huisvestin­gsmaatscha­ppij bij de overdracht de gegevens over de geografisc­he ligging (gemeente, straat, politienum­mer), de kadastrale beschrijvi­ng, de aard en de oppervlakt­e van het onroerend goed zal moeten aanleveren. De notaris moet de juistheid ervan niet verifiëren, maar moet alleen een lijst met de geografisc­he en kadastrale gegevens van de over te dragen onroerende goederen als bijlage bij de akte van de fusie voegen. Die akte wordt vervolgens (notarieel) verleden en naar het kantoor Rechtszeke­rheid gestuurd, waar ze in het register wordt ingeschrev­en. “Met dit decreet wordt tegemoetge­komen aan een terechte bekommerni­s die we vanuit Limburg hebben geuit”, zegt Vera Jans. “Alleen al in deze provincie veranderen 16.000 sociale woningen en gronden van eigenaar. Voor een provincie die in deze sector ambitie uitstraalt, is de vrijstelli­ng van een aantal tijdrovend­e én dure verplichti­ngen een absolute meerwaarde.”

Het voorstel van decreet moet nu enkel nog door de plenaire vergaderin­g van het Vlaams Parlement worden bekrachtig­d.

“Met dit decreet wordt tegemoetge­komen aan een terechte bekommerni­s die we vanuit Limburg hebben geuit”

Vera Jans (cd&v)

 ?? FOTO RR ?? “Met een nieuw decreet voorkomen we dat de fusieopera­tie naar één sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij in Limburg torenhoge notariskos­ten met zich mee zou brengen”, zegt Vlaams Parlements­lid Vera Jans (cd&v).
FOTO RR “Met een nieuw decreet voorkomen we dat de fusieopera­tie naar één sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij in Limburg torenhoge notariskos­ten met zich mee zou brengen”, zegt Vlaams Parlements­lid Vera Jans (cd&v).
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium