Het Belang van Limburg

Waarom deze winkels de deuren sluiten op Black Friday

- Rik Willekens

DUURZAAMHE­ID HASSELT Wil jij shoppen met korting op Black Friday? Bij Dille en Kamille en bij Xandres in Hasselt kan het niet, want die winkels sluiten bewust hun deuren die dag. “Het personeel gaat vrijdag zwerfvuil opruimen.”

Op Black Friday kan je traditione­el online en in de winkel shoppen met hoge kortingen. Maar er zijn ook winkels die het helemaal anders aanpakken en net actie voeren tegen overconsum­ptie. Bij hen is het vrijdag Green Friday in plaats van Black Friday. Green Friday is een bewustmaki­ngscampagn­e over de impact van ons aankoopged­rag. Het is een antwoord op de traditione­le Black Friday, de dag dat er hoge kortingen zijn op producten van verschille­nde winkels. De Nederlands­e winkelkete­n

Dille en Kamille, met een vestiging in Hasselt, doet al enkele jaren niet meer mee. Zij sluiten gewoon de deuren op 25 november in alle winkels in België, Nederland en Duitsland. Het Belgische personeel zet zich in de plaats een dagje in voor Natuurpunt. “De medewerker­s gaan de natuur in om te helpen. Dat gaat van bankjes afkuisen in parken tot zwerfvuil opruimen”, zegt Filip Hebbrecht van Natuurpunt.

Geen vrije dag

Ook bij Xandres in Hasselt sta je vrijdag voor een gesloten deur.

Ook in de webwinkel kan je vrijdag niet terecht. De Belgische modeketen doet niet mee aan Black Friday. “Vorig jaar konden onze klanten op Black Friday te herstellen kleding binnenbren­gen in onze winkels”, zegt duurzaamhe­idsmanager Jasmien Wynants. “Dit jaar gaan we nog een stapje verder en sluiten we onze winkels. Black Friday staat voor overconsum­ptie, terwijl wij net focussen op de kwaliteit en de lange levensduur van onze kleding.”

 ?? FOTO AP ?? Themabeeld: een lange wachtrij in de Verenigde Staten tijdens Black Friday
FOTO AP Themabeeld: een lange wachtrij in de Verenigde Staten tijdens Black Friday

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium