Het Belang van Limburg

70 raketten op één dag, ook kraamklini­ek getroffen

-

Bij een bombardeme­nt op een kraamklini­ek nabij het Oekraïense Zaporizja is een pasgeboren baby gestorven, door een van de tientallen kruisraket­ten waarmee Rusland Oekraïne gisteren bestookte.

Zeventig kruisraket­ten op één dag. Het Russische leger heeft gisteren stevig uitgehaald in Oekraïne, met enorme gevolgen. In en rond de hoofdstad Kiev werden meerdere wijken getroffen en raakte een raket een appartemen­tsgebouw, waarbij al zeker drie doden en twintig gewonden vielen. Volgens burgemeest­er Vitaly Klitschko kwam een 17-jarig meisje om. Ook Odessa, Mykolajiv, Poltava, Dnipro en Lviv zijn bestookt. Over slachtoffe­rs daar is voorlopig weinig bekend.

De lafste aanval vond dinsdagnac­ht plaats in de zuidelijke regio Zaporizja. Daar werd een kraamklini­ek getroffen door een raket. “Een jongetje dat twee dagen geleden geboren werd, is daarbij omgekomen. Het werk van monsters”, zei de woedende gouverneur van de regio.

Uit voorzorg werden tijdens de zware bombardeme­nten drie Oekraïense kerncentra­les uitgeschak­eld. Daardoor zitten grote delen van het land nu in het donker en in de kou. Daarmee bewijst Rusland wat ex-kolonel Roger Housen eerder al zei: het leger probeert het leven van de gewone burgers in Oekraïne zo miserabel mogelijk te maken nu de winter is begonnen. Eerder op de dag had het Europees

Parlement Rusland veroordeel­d als een staat die het terrorisme steunt. “Rusland viert zijn classifica­tie als terroristi­sche staat met nieuwe raketterre­ur tegen de Oekraïense hoofdstad en andere steden,” zei de Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken Dmitro Koeleba.

Door de aanvallen is ook een deel van de elektricit­eitsvoorzi­ening in buurland Moldavië uitgevalle­n. Volgens de minister van Infrastruc­tuur zat meer dan 50 procent van het land zonder stroom.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Brandweerm­annen rukken uit na een van de vele bombardeme­nten op Kiev, waar meerdere doden vielen toen een Russische kruisraket een appartemen­tsgebouw raakte.
FOTO GETTY IMAGES Brandweerm­annen rukken uit na een van de vele bombardeme­nten op Kiev, waar meerdere doden vielen toen een Russische kruisraket een appartemen­tsgebouw raakte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium