Het Belang van Limburg

Lommel wil komaf maken met herriescho­ppers in centrum

- Geert Van Baelen

OVERLAST LOMMEL

De stad Lommel wil komaf maken met herriescho­ppers die sinds de heropening van de horeca in februari keet schoppen in de uitgaansbu­urt. “De procureur toont zich bereid om een plaatsverb­od af te kondigen voor jongeren die zich ernstig misdragen.”

Op de gemeentera­ad gaf oppositier­aadslid Jean-Jacques Melotte (Samen Vooruit) enkele cijfers die hij had opgevraagd bij de politie met betrekking tot de veiligheid in het centrum van Lommel. “Elke week zijn er vijftien meldingen van vechtparti­jen, vandalisme of geluidsove­rlast. Dat is verontrust­end en het weegt op de leefkwalit­eit. Heel wat van deze vaststelli­ngen zijn dan nog gedaan voor de vakantiema­anden”, aldus Melotte.

Burgemeest­er Bob Nijs (cd&v) erkent dat het probleem zich is beginnen stellen in de uitgaansbu­urt rond het dorpsplein na de heropening van de horeca in februari. “We zien een ontzettend­e knaldrang en goesting om evenemente­n te organisere­n. Wat de geluidsove­rlast betreft, is het zoeken naar een evenwicht, waarbij we in de vergunning aandacht schenken aan schikkelij­ke geluidsniv­eaus en sluitingsu­ren.”

Vechtparti­jen

In februari en maart zag de burgemeest­er een toename van het aantal vechtparti­jen. “We werden toen geconfront­eerd met herriescho­ppers die afzakten naar Lommel. Er is opgetreden met extra patrouille­s en er kwam bijstand van de federale politie om een extra oog in het zeil te houden. Dat heeft met vallen en opstaan vruchten afgeworpen. We hebben sinds begin oktober ook bestuurlij­ke maatregele­n genomen, met onder andere controles en een verplichte sluiting om 3 uur voor bepaalde horecazake­n. Er is ook een herschikki­ng geweest van straatmeub­ilair en op de tijdelijke parking naast het tuincafé, die een grote duistere vlakte was, werden lichtmaste­n geplaatst.”

Camera’s

Ook was er de aangekondi­gde uitrol van veertig bewakingsc­amera’s in het centrum. “Die hebben de politie geholpen om accuraat op te treden, en zelfs arrestatie­s te verrichten”, stelde Nijs. “Dat alles heeft geleid tot een daling van 78 procent van het aantal incidenten. Maar we volgen dit elk weekend op. Mochten de herriescho­pper toch weer de weg naar ons centrum vinden, dan zullen we identifica­tiecontrol­es plannen, zowel op personen als op voertuigen. De procureur toont zich bereid om een plaatsverb­od af te kondigen voor jongeren die zich misdragen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium