Het Belang van Limburg

“Als we ver willen geraken, moet het beter”

-

Wat Thibaut Courtois nu al maanden uit zijn keepershan­dschoenen schudt, is ongeëvenaa­rd. Soms dreig je de impact van een (sport)prestatie niet helemaal naar waarde te schatten op het moment dat ze geleverd wordt, pas jaren later sijpelt de grootsheid vaak door.

Die fout willen wij niet maken. Daarom zeggen we nu en hier: Thibaut Courtois hoort bij de drie beste Belgische voetballer­s aller tijden. Dat bewees de Bilzenaar de voorbije jaren keer op keer. Bij zijn club, bij de Duivels. Na het WK in Rusland werd hij al verkozen tot strafste doelman van het toernooi, gisteren tegen Canada bewees hij opnieuw waarom. Vraag maar aan Bayern München-ster Davies.

“Ik had de strafschop­pen goed bestudeerd”, aldus Courtois. “Davies had er nog niet veel getrapt. Twee nog maar bij Canada. Eentje al lang geleden en onlangs opnieuw. Twee keer trapte hij naar mijn rechtse hoek. Dus koos ik die hoek ook nu en speelde ik een beetje met hem. Gelukkig zat ik er goed bij. Het doet deugd dat je de ploeg op zo een moment recht kan houden.”

Dertiende penalty

De gestopte penalty was intussen de dertiende die hij tegenhield. Wel zijn allereerst­e bij de Rode Duivels. “Ja, mijn allereerst­e”, glunderde Courtois. In het verleden stond de Bilzenaar niet bekend als de grootste strafschop­penstopper. “Beetje onterecht, vind ik”, vervolgde hij. “Als de statistiek­en niet meezitten, wordt dat snel gezegd. Want je moet ook de kans krijgen om een penalty tegen te houden. Als je de goede hoek kiest, maar hij verdwijnt perfect in het zijnet, dan kan je als keeper niks doen. De laatste twee, drie jaar stopte ik meer dan 50% van de strafschop­pen.”

Ook Courtois besefte dat het beter kan en moet dan tegen Canada. “Als we achter waren gekomen, dan had ik het somber ingezien”, aldus de Duivelse doelman. “Het was geen goede match van ons. Canada zette ons meteen onder druk, dat hadden we niet echt verwacht. Ze zaten er kort op, terwijl wij soms twee, drie meter van onze man speelden. Bovendien moesten we veel rustiger blijven aan de bal, want de ruimte lag er wel degelijk. Alleen kwamen we er niet goed uit.”

Dip op 19 december?

Toch mag de kwalificat­ie de Belgen nu eigenlijk niet meer ontglippen. “We pakten de drie punten, waardoor we alles in eigen handen hebben zondag. Maar als we ergens willen geraken, zullen we beter moeten doen, dat besef is er.” Met deze Courtois zit het alvast goed. Waar gaat dat eindigen? Komt er ooit een dip? “Ik hoop dat die niet komt. Ik voel me goed. Na anderhalve maand kan ik eindelijk pijnvrij keepen en dat is plezant. Of een eventueel minidipje op 19 december mag komen? (lacht) Daar zou ik geen moeite mee hebben. Maar dan zullen we toch veel beter moeten gaan spelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium