Het Belang van Limburg

VELDRIJDEN “Ik haal nu veel meer plezier uit de cross dan vroeger”

- Guy Van Den Langenberg­h

Drukke tijden voor Wout van Aert (28), want over tien dagen duikt hij in Antwerpen het veld in. Maar tegelijk heeft werkgever JumboVisma hem in het Nederlands­e Den Bosch opgevorder­d voor een eerste bijeenkoms­t met zijn ploegmaten. Een halfuurtje voor de Vlaamse pers hoorde er ook bij.

Je programma in het veld tot en met 31 december kennen we. Hoe gaat het dan verder?

Wout van Aert: “Ik kan het niet zeggen omdat het nog niet vastligt. Maar ik zou wel kunnen zeggen dat ik op 3 januari in Herentals rijd. En dat ik in Hoogerheid­e aan de start van het WK zal staan. In januari is nog een ploegstage voorzien in Spanje. Wil ik het BK rijden, dan moet ik die stage onderbreke­n. Dat soort zaken moeten we nog bespreken. Veel zal ook afhangen van wat ik nodig heb in januari: wegtrainin­g of toch iets meer specifieke crosstrain­ing.”

Je hebt de voorbije weken achterstan­d opgelopen door ziekte.

“Dat is de reden waarom ik zaterdag in Kortrijk niet aan de start sta. Het kwam gewoon te vroeg. Na het WK heb ik drie weken niets gedaan. Net op het moment dat ik wilde herbeginne­n, werd ik ziek. Ik wilde iets te snel herbeginne­n en kon weer een dag of vijf niets doen, inclusief antibiotic­a. Beter nu dan over een maand, denk ik dan maar.”

Strava vertelt dat je meer op de weg dan in het bos hebt getraind.

“Als je niet goed bent, heeft het weinig zin om in het bos te trainen. Dan ben je meer bezig met bomen ontwijken dan met trainen. Ik heb wel wat toertochte­n gedaan, maar ik wil toch nog een paar keer in het bos gaan vóór de eerste cross. Vorig jaar was ik meteen goed en nu verwachten de mensen hetzelfde. Maar ik weet nu al dat ik in Antwerpen niet op mijn best zal zijn. Wat ik vorig jaar presteerde, mag niet als normaal worden beschouwd. Vorige winter zat alles gewoon mee: conditie, parcours…”

Toon Aerts heeft de voorbije weken nochtans een keertje met jou getraind en zei dat het alweer snoeihard ging.

“Heeft Toon dat gezegd? (grijnst) Tja, ik kan nog altijd wel een beetje met de fiets rijden. Maar een uur aan een stuk is toch nog iets anders.”

Heb jij honger om te crossen?

“Toch wel. Ik heb de voorbije weken wat wedstrijde­n op televisie gezien en dan begint het te kriebelen.”

Hoe schat je het niveau in?

“Op tv lijkt het er hard aan toe te gaan, maar dat voel je pas echt als je ertussen zit. Michael Vanthouren­hout heeft me de voorbije weken verrast. Hij was in het verleden goed, maar als hij meedeed om de winst, liep er altijd wel iets fout. In Namen en Overijse heeft hij de druk weerstaan. Hij is een afwerker geworden.”

Is de honger even groot als vijf jaar geleden?

“Om te presteren niet. Omdat ik mezelf die druk niet meer opleg, heb ik me bijvoorbee­ld vorig jaar bangelijk geamuseerd. Kijk, of ik nu win of niet, mijn carrière in de cross heb ik al gemaakt. Op de weg kan ik die nog uitbouwen. Stel dat ik straks in Antwerpen tiende word – wat ik niet hoop – dan gaat er wel wat kritiek komen, maar ik zou het normaal vinden. Het leuke aan de cross is dat ik niet aan de start sta met de druk om te presteren. Ik haal nu veel meer plezier uit de cross dan vroeger, toen de druk om te winnen groot was.”

Gaat er één cross zijn waar je wel stress zal hebben?

“Het WK in Hoogerheid­e. Alleen maar crossen als training, dan zou het geen uitdaging zijn. Het is dus niet slecht om een doel te stellen.”

Het WK vindt plaats op 5 februari en drie weken later volgt de Omloop Het Nieuwsblad al.

“Te vroeg om te zeggen, maar het zou inderdaad een programma kunnen worden waarin ik de Omloop niet rijd. De beslissing is nog niet gevallen. Veel zal ook afhangen van het niveau dat ik op het WK haal.”

Nu we toch bezig zijn: Giro of Tour?

“Ha, hier zijn ze met hun vraag. Het WK begin augustus maakt het moeilijk om de puzzel te leggen. Ik heb gemerkt dat het moeilijk is om drie keer top te zijn. Maar de Spelen in Tokio hebben bewezen dat ik een week na de Tour wel top kan zijn. En de Tour blijft toch de koers van het jaar. Voor mij is de Tour niet heilig, maar het blijft wel het grootste podium. Een Tourrit winnen verveelt nooit. (lacht) En aan de zijde van de Tourwinnaa­r rijden evenmin.”

Afsluiter: jullie hebben vandaag de Ronde van Vlaanderen verkend. En?

“Dat is meer om het materiaal te testen. Er verandert wel wat en dan kan je dat beter uittesten op de juiste ondergrond. De Koppenberg? De jongens wilden weten waar ongeveer het parcours liep. Toen ik vertelde dat we in de cross acht keer op een uur de Koppenberg omhoog reden, was hun goesting al over. Ze weten niet wat ze missen.”

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Wout van Aert verkende de afgelopen dagen de Vlaamse voorjaarsk­lassiekers, maar duikt in Antwerpen weer het veld in.
FOTO PETER MALAISE Wout van Aert verkende de afgelopen dagen de Vlaamse voorjaarsk­lassiekers, maar duikt in Antwerpen weer het veld in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium