Het Belang van Limburg

“Ik moet het fietsonder­deel iets tactischer aanpakken”

-

Het wereldbeke­rseizoen startte in mei in Yokohama, maar de basis werd uiteraard in de voorafgaan­de maanden gelegd. “Het is inderdaad een lang seizoen”, erkent Geens (29). “Omdat het in de zomermaand­en zo heet is in Abu Dhabi, heeft de triatlonbo­nd deze slotwedstr­ijd pas laat in november kunnen inplannen. Maar vergis je niet, het is nog altijd echt warm hier en ook het water is super warm. Daarom ben ik na de wereldbeke­rmanche in Bermuda, begin november, meteen doorgevlog­en naar Dubai om er twee weken te kunnen acclimatis­eren.”

Fijne herinnerin­g

Hoe groot de honger nog is? “Hoewel het een lang seizoen geweest is, voel ik me echt nog wel in topvorm”, zegt Geens. “En ook mentaal ga ik me zeker nog één keer volledig kunnen opladen. Bermuda was een goede race, maar ik was toch teleurgest­eld dat ik net niet op het podium was geëindigd. Bermuda heeft wel bewezen dat mijn vorm goed is, maar misschien moet ik net iets tactischer denken tijdens het fietsonder­deel en iets minder kopwerk doen.”

Vorig jaar won Geens de manche in Abu Dhabi. Fijne herinnerin­gen? “Natuurlijk. Het toont aan dat ik goed kan presentere­n in de hitte en bovendien is het altijd leuk om terug te keren naar een race die je al gewonnen hebt.”

De Limburgse triatleet bekleedt in het wereldbeke­rklassemen­t momenteel de vierde plaats. “Ik kan nog op het podium eindigen, maar ik wil me vooral focussen op de race zelf en een podiumplaa­ts pakken. Ik zie dan wel waar ik in het eindklasse­ment zal stranden.”

Nog één kans

Abu Dhabi zal Geens’ laatste race van 2022 zijn. Hoe evalueert hij zijn eigen seizoen? “Het begin van het seizoen was niet ideaal met het breukje in mijn heiligbeen. Dat heeft me wel serieus op achterstan­d gezet, ik miste een goeie basis. Op zich ben ik wel tevreden over mijn regelmaat dit jaar, met twee vierde, een vijfde en een achtste plaats in de wereldbeke­rraces. Daarnaast behaalde ik een vijfde plaats op het Europees kampioensc­hap en een zege en een tweede plaats in Franse Grand Prix-wedstrijde­n. Maar inderdaad: een overwinnin­g of zelfs het podium in een wereldbeke­rmanche is me voorlopig nog niet gelukt, maar ik heb nog één kans”, blijft Geens optimistis­ch. Na Abu Dhabi kan de Zoldernaar eindelijk op ‘vakantie’ vertrekken. “Ik kijk er wel naar uit om na zes weken terug te keren naar mijn uitvalsbas­is in Girona, waar ik nog een kleine twee weken zal verblijven, om dan een weekje in België te zijn. Vervolgens vlieg ik samen met mijn vriendin naar haar geboortela­nd Australië voor een dikke drie weken. Na twee weken ‘relatieve’ rust ga ik opnieuw rustig opbouwen. Want het volgende seizoen begint al in maart.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jelle Geens is aan een heel regelmatig seizoen bezig.
FOTO BELGA Jelle Geens is aan een heel regelmatig seizoen bezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium