Het Belang van Limburg

Verpleegku­ndige Silke Tamborijn kroont zich tot Belgisch kampioen

- Jochen Henrioulle

Sinds zaterdag mag Silke Tamborijn (22) zich Belgisch kampioene indoorroei­en noemen. Bij haar tweede deelname - vorig jaar eindigde ze nog tweede - was het al prijs voor de studente verpleegku­nde uit Peer. “En zeggen dat ik eigenlijk nog bij de U23 mag meedoen.”

Ondanks haar jonge leeftijd koos Tamborijn om toch met de senioren mee te roeien. “Dat klinkt misschien gek, maar daar zijn mijn kansen op goud gewoon veel groter. Het zit zo: er wordt pas een onderschei­d gemaakt tussen de licht- en de zwaargewic­hten bij de senioren. Bij de U23 gebeurt dat nog niet. Omdat ik zelf bij die eerste categorie hoor en lichaamsge­wicht erg belangrijk is om snel te roeien, deed ik met de senioren mee.”

Verpleegku­nde

Met succes, want afgelopen zaterdag kon Tamborijn een eerste grote doel van dit seizoen afvinken: een Belgische titel. Maar echt lang kan ze daar niet bij stilstaan. “De komende weken gaat de focus al naar het WK indoorroei­en, dat eind februari plaatsvind­t in Canada. Helaas is dat een te duur tripje voor een studente verpleegku­nde, dus moet ik virtueel meedoen. Maar ook dat is niet evident, want voor zo’n online zitje moet ik me kwalificer­en. En ook die plekjes zijn duur, want enkel de drie snelsten in Europa mogen deelnemen.”

Een moeilijke opgave voor de kersvers Belgisch kampioene.

“Maar ik zal er wel alles aan doen om te mogen meedoen, want op toekomstig­e WK’s heb ik geen zicht. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar verpleegku­nde. Ik loop nu voltijds stage en train ook nog eens twintig uur per week. Best een druk programma, maar dankzij een speciaal roeistatuu­t bij de UCLL kan ik alles combineren. Maar als ik begin te werken, valt dat statuut ook weg. Ik weet niet of ik dan nog voldoende tijd zal hebben om te trainen.”

Studentenr­egatta

“Ik weet ook niet of ik na mijn studies nog wel verder wil roeien”, verrast Tamborijn. “Ik vind het nu zo leuk omdat ik aan de UCLL samen met mijn medestuden­ten kan trainen. We bereiden ons daar voor op de studentenr­egatta (de jaarlijkse roeiwedstr­ijd tussen de UCLL, PXL en UHasselt, nvdr.). Daar roeien we buiten, samen in een achtboot. Zelf vind ik dat het allerleuks­te om te doen. Daarom staat die wedstrijd voor mij nog boven het WK indoor.” “Bovendien krijg ik aan de UCLL technische en fysieke coaching. Wanneer ik afgestudee­rd ben, valt ook die helemaal weg”, gaat Tamborijn verder. “Ergens anders kan ik die ook niet vinden, want roeien is zo’n kleine sport hier. Mijn trainer zei me al dat ik ook een erg goede wielrenste­r zou kunnen worden, maar dan moet ik de liefde voor de fiets wel nog vinden.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Silke Tamborijn in actie tijdens de Container Cup: “Ik weet niet of ik na mijn studies nog verder wil roeien.”
FOTO SVEN DILLEN Silke Tamborijn in actie tijdens de Container Cup: “Ik weet niet of ik na mijn studies nog verder wil roeien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium