Het Belang van Limburg

Meer meisjes dan jongens op event Flik zkt Flik

-

Aspirant-commissari­s Fatma Aldemir, zelf vier jaar bij LRH aan de slag, bokste het event in elkaar, samen met vijf communicat­iestudente­n bij PXL. “Sinds ik hier ben binnen gestapt, heb ik nog geen dag spijt daarvan”, steekt Fatma de jonge kandidaatp­olitiemens­en een hart onder de riem. “We hebben erover nagedacht en willen jullie een beter beeld bezorgen van wat de politie eigenlijk is en doet. Dat doen we met een interactie­f spel, een rondleidin­g door onze gebouwen en een open gesprek waarin bijvoorbee­ld rekruterin­g, kansen maar ook zaken als diversitei­t aan bod komen.”

Het was Aldemir die onlangs in Het Belang van Limburg nog ijverde voor meer kleur bij het blauw in de straat, en deels daarom met dit initiatief kwam. Ze mag spreken van een succes, want van de 27 jongeren had ongeveer de helft een allochtone achtergron­d. Onder hen ook Baltu Asil (21). “Alle informatie die je hier krijgt, is mooi meegenomen”, zegt Asil. “Er is zeker meer diversitei­t bij de politie nodig. Ik ben zelf van Bree en daar zijn er veel verschille­nde achtergron­den, maar dat weerspiege­lt zich niet in het politiekor­ps. Hier bij politie LRH zie je al wat meer diversitei­t, maar in kleine steden dus minder.” Opvallend: het jonge publiek bestond uit een twintigtal meisjes en zeven jongens. “Dat viel me eigenlijk ook al op”, lacht Merel Jamin (19) uit Nieuwerker­ken. “Ik studeer thuis- en bejaardenz­org en dat is best leuk. Maar ik wil ook andere opties verkennen en dan trekt de actie binnen de politie me wel aan. Of ik al beslist heb? Nee, maar als het me bevalt, kan dat heel snel gaan.”

Tongeren boven

Aan één tafel zitten drie jongemanne­n, zowaar allemaal zeventien jaar en uit Tongeren. Landbouwst­udent Yarne Onkelinx is zowat voorbestem­d om hier te zijn. “Mijn ouders zijn agenten, mijn stiefpapa ook. Ik zie thuis hoe de job is, want ze praten er wel eens over. Dat gaat nooit over concrete dingen, maar over wat ze hebben gedaan. Dat spreekt me enorm aan.”

“Papa is agent, hij is fier dat ik hier ben”, grijnst Warre Houben, die secretaria­at talen studeert. “Maar mama ziet dat al veel minder zitten. Mijn opleiding kan zeker helpen, ik krijg veel talen en ook een flinke portie recht.” “Politie trekt me aan”, lacht Nick Houbrechts, leerling tuinbouw. “Ik hou van de feuilleton­s op tv, zolang het er maar niet zoals in De Buurtpolit­ie aan toe gaat. Actie, spanning ... dat maakt de wisselende uren en het weekendwer­k wel goed.”

“We zijn tevreden met de opkomst voor dit event. Ik zie een mooie groep mensen waarvan we hopen dat sommigen er ooit aan denken om bij ons te komen werken”, glundert korpschef Philip Pirard richting de jonge bende. “Als dat zo is, en ook voor anderen, één adres: Zwarte Brugstraat 6. Loop even binnen of stuur een briefje of mail. Het kan het begin zijn van een fantastisc­he loopbaan.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Woensdagav­ond hebben 27 jongeren in de gebouwen van politiezon­e LRH
kennis gemaakt met de jobs binnen het politiekor­ps.
FOTO TOM PALMAERS Woensdagav­ond hebben 27 jongeren in de gebouwen van politiezon­e LRH kennis gemaakt met de jobs binnen het politiekor­ps.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium