Het Belang van Limburg

POM Limburg en UHasselt richten samen Zorginnova­tiefonds op

Vijf projecten kunnen elk op een financiële duw van 35.000 euro rekenen.

-

HEALTH CAMPUS

vraagt natuurlijk om andere zorgproces­sen en systemen, omdat de manier waarop we samenwerke­n verandert”, legt professor dr. Jochen Bergs (UHasselt) uit. Van ziekenhuiz­en, huisartsen, apothekers, laboratori­a, geestelijk­e gezondheid­szorg tot thuiszorgd­iensten: elk bedrijf, zorgorgani­satie of -instelling kan tot en met 31 januari een projectaan­vraag indienen.

“De enige voorwaarde is dat het moet gaan om een maatschapp­elijk relevant probleem, met een focus op value based healthcare (waarde-gedreven zorg). Met andere woorden: het project moet een meerwaarde bieden voor de patiënt, betere kwaliteit en een betere gezondheid tegen lagere kosten”, zegt professor dr. Bergs.

Lego

De vijf geselectee­rde projecten worden twee jaar lang begeleid. “We gaan zorgorgani­saties helpen om eerst het probleem heel goed te begrijpen. Daarna helpen we de organisati­es met het ontwerpen van een oplossing die gebaseerd is op wetenschap­pelijke bewijzen, in het jargon evidence-based. Tot slot ondersteun­en we hen om die innovatie te gaan implemente­ren in de praktijk”, verduideli­jkt professor Bergs.

Opmerkelij­k: om tot die innovatie te komen, zullen de deelnemers onder andere aan de slag gaan met … Legoblokje­s. “Het is meer dan alleen spelen met Lego. Via Lego Serious Play stimuleer je het creatief en probleemop­lossend denken. We maken de systemen visueel door ze te bouwen met Legosteent­jes. Iedereen rond de tafel doet mee en heeft inbreng. Dat maakt het net een krachtig instrument”, zegt professor Jochen Bergs.

→ Meer info: www.healthcamp­us.be/zorginnova­tiefonds

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Nieuwe toepassing­en zoals bijvoorbee­ld een slimme pleister, die de patiënt op afstand opvolgt, vragen ook nieuwe zorgproces­sen.
FOTO SVEN DILLEN Nieuwe toepassing­en zoals bijvoorbee­ld een slimme pleister, die de patiënt op afstand opvolgt, vragen ook nieuwe zorgproces­sen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium