Het Belang van Limburg

DIEPENBEEK

- Miranda Gijsen

POM Limburg en de Universite­it Hasselt richten samen het Zorginnova­tiefonds op. Dat gebeurt in de schoot van het THINK3-lab, het simulatie- en innovatiel­ab voor de zorg op de Health Campus in Diepenbeek. “Bedoeling is dat er vijf zorgorgani­saties de kans krijgen om met een innovatief projectide­e te komen. Elk project kan aanspraak maken op 35.000 euro”, zegt gedeputeer­de en POM-voorzitter Tom Vandeput (cd&v). “Voor dit Zorginnova­tiefonds heeft POM Limburg een subsidie van 200.000 euro van de provincie Limburg ontvangen. We investeren dus niet alleen in de bakstenen van de nieuwe Health Campus, maar ook in de inhoudelij­ke invulling. Het is een goedgekeur­d SALKturbo-project dat inzet op een van de vier speerpunts­ectoren in onze provincie.”

“En daar zijn we erg blij mee”, zegt decaan Geneeskund­e en Levenswete­nschappen Veerle Somers (UHasselt). “Dit Zorginnova­tiefonds past binnen de civic missie van onze universite­it, waarbij we hoog inzetten op maatschapp­elijk relevante projecten voor de regio.”

“De vragen rond nieuwe systeemen zorgproces­sen komen vanuit de sector. Maar vaak ontbreken de middelen en blijven deze goede ideeën op de tekentafel liggen”, zegt Piet Stinissen, voorzitter van de Taskforce Health Campus Limburg. “Met dit fonds en de kennis binnen onze universite­it kunnen we vijf concrete vragen mee helpen vormgeven.”

Het Zorginnova­tiefonds richt zich dus vooral op het ontwikkele­n van systeem- en procesinno­vatie in de gezondheid­szorg.

Zorgproces

“Als er nieuwe technologi­eën of manieren om een diagnose te stellen op de markt komen, dan moet het zorgproces vaak worden hertekend. Neem nu bijvoorbee­ld de slimme pleister die het mogelijk maakt om het hartritme van patienten ook buiten de ziekenhuis­muren verder op te volgen. Dat betekent dat er een shift komt van hospitalis­atie naar thuiszorg. Dit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium