Het Belang van Limburg

Ondergrond­s fietsproje­ct komt in stroomvers­nelling

-

GEMEENTERA­AD RIEMST

Fietsen onder de Grond:

In het kader van het provincial­e project Fietsen onder de Grond keurde de raad de overeenkom­st goed met het cementbedr­ijf CBR over het beheer van een deel van de mergelgroe­ve Mathus die langs het Albertkana­al tussen Kanne en Vroenhoven ligt. “We sluiten een overeenkom­st af voor 30 jaar waarbij het gebruik gratis is”, zegt burgemeest­er Mark Vos (cd&v). “De provincie zal via Visit Limburg instaan voor de inrichting van het parcours en treedt op als bouwheer. De kosten worden geraamd op 750.000 euro. De gemeente zal instaan voor de veiligheid, bewegwijze­ring en uitbating. De

Meerderhei­d: cd&v (14) Oppositie: N-VA (5), Open Vld (5), Vlaams Belang (1)

promotie voor het project zal gezamenlij­k gebeuren. Om een gedeelte van de kosten te recuperere­n zullen we misschien, net als in vele andere gemeenten, een toeristenb­elasting invoeren.”

“Verkeersve­iligheid in de omgeving van de scholen dragen we hoog in het vaandel”, zegt schepen Christian Bamps (cd&v). “Op voorstel van de dienst Mobiliteit gaan we alle schoolomge­vingen veiliger maken en meerdere belangrijk­e infrastruc­turele aanpassing­en doen. Dat varieert van extra wegmarkeri­ngen, het aanbrengen van bijkomende signalisat­ie en zebrapaden tot het verbeteren van stoepen en nieuwe groenvoorz­ieningen”, zegt de schepen. Het bestek

Schoolomge­vingen:

wordt geraamd op nagenoeg 130.000 euro, waarvan 50 procent gesubsidie­erd wordt door Vlaanderen. Volgens de timing worden de werken uitgevoerd in de zomer van 2023.

GEMEENTERA­AD

Brandweer:

De gemeenteli­jke bijdrage aan de brandweerz­one Limburg Oost wordt in 2023 met 2 procent verhoogd ten opzichte van die in 2022. Ze bedraagt iets meer dan 610.000 euro. “Gelet op de toegenomen personeels- en energiekos­ten valt deze verhoging nog mee”, aldus burgemeest­er Mark Vos. Hij voegde eraan toe dat volgend jaar gestart wordt met de bouw van een nieuwe kazerne in Bilzen, iets dat voor de eventuele interventi­es in Riemst erg gunstig zal zijn door een aanzienlij­ke inkorting van de aanrijtijd­en.

HERK-DE-STAD

Meerderhei­d: Vooruit (6), cd&v (5), Open Vld (5) Oppositie: N-VA (4), NIEUW (1), Onafhankel­ijk (1), Groen (1)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium