Het Belang van Limburg

DILSEN-STOKKEM

- Mark Dreesen

Steengoed en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland hebben woensdag een nieuwe wandellus geopend. Die geeft een mooi uitzicht op de natuur én de enorme werkzaamhe­den in het grindwinni­ngsgebied Elerweerd.

De wandeling start in de Bergerkamp­straat bij de kerk van Elen waar een wandelbord is geplaatst”, aldus projectlei­der Katrien Schaerlaek­ens van RLKM. “De oranje pijltjes brengen je via het centrum van Elen naar een nieuwe trap in een dijk. Boven op de dijk krijg je uitzicht over Elerweerd. De wandeling loopt parallel met een transportb­and waar in een uur tijd ruim 900 ton grind passeert. Dat is het equivalent van dertig vrachtwage­ns. De transportb­and brengt het grind over land naar bewerkings­installati­es aan de Rijksweg.” “Eenmaal de dijk overgestok­en, stap je door een klappoortj­e”, vertelt medewerker Bob Daemen van Steengoed. “Je wandelt langs de grindwerke­n in volle bedrijvigs­teun heid. De werkzaamhe­den geven tegelijker­tijd een mooi beeld op rivierveil­igheid. Doel is dit gebied te verlagen. Bij hoog water kan de Maas dit gebied zelfs innemen. In 2019 is men in Elerweerd gestart met de ontgrindin­g van 163 ha uiterwaard­en. Stelselmat­ig wordt verder naar het noorden ontgrind. Zo wordt het toekomstig­e natuurgebi­ed over 15 tot 20 jaar gerealisee­rd.”

“De nieuwe wandellus werd mogelijk door een Europees project rond leefbare wandeldorp­en met van het Europees Herstelfon­ds”, zegt Regina Haenen van RLKM. “Via het Herstelfon­ds kunnen we ook de wandelsign­alisatie en -infrastruc­tuur in Elen, Aldeneik, Kessenich en in het Nationaal Park de volgende jaren weer op punt zetten.”

→ Start: Parking 7, Bergerkamp­straat Elen bij de kerk. Afstand: 8 km. Volg de oranje wandelsign­alisatie. Stevig schoeisel is een must.

Wandelkaar­t (2,5 euro) is te koop in diverse toeristisc­he infokantor­en. Voor Dilsen-Stokkem in De Wissen. Ook te koop via www.wandelenin­limburg.be

 ?? FOTO MMD ?? De nieuwe wandeling in Elen langs de Maas is 8 kilometer lang.
FOTO MMD De nieuwe wandeling in Elen langs de Maas is 8 kilometer lang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium